Српските пасоши се издаваат на српски државјани на која било возраст и тоа е примарен документ за меѓународно патување што го издава Србија.

Пасошите ги издава Министерството за внатрешни работи или, доколку граѓанинот престојува во странство, во амбасадата. Освен што служат како доказ за идентитетот и државјанството, тие го олеснуваат процесот на обезбедување помош од српските конзуларни службеници во странство, доколку е потребно. Граѓаните не можат да имаат повеќе српски пасоши истовремено.

Српските биометриски пасоши беа воведени на 1 јули 2008 година.

Изглед уреди

Дизајн уреди

Сегашните пасоши се издаваат во согласност со „Законот за патни исправи“ од 2007 година.[1] Српските пасоши имаат бордо црвена корица, во согласност со стандардот на ЕУ, и имаат натписи со златни букви - РЕПУБЛИКА СРБИЈА, REPUBLIC OF SERBIA и RÉPUBLIQUE DE SERBIE,[2] на врвот, и ПАСОШ, PASSPORT и PASSEPORT на дното поделено со грбот (текст на англиски и француски додаден во 2016 година). Симболот за биометриски пасош, кој предупредува за присуство на RFID чип во документот, се наоѓа на самото дно на насловната страница. Внатрешната корица го прикажува српскиот грб со темносино мастило, додека првата страница го содржи името на државата и зборот „пасош“ на три јазици - српски (кирилично писмо), англиски и француски . Внатрешната задна корица содржи информации за конзуларната помош на трите гореспоменатите јазици.[3]

Страница со информации за идентитетот уреди

Српскиот пасош ги содржи следните податоци:

 • Тип ('P' - пасош)
 • Код за земја издавач („SRB“ - Србија)
 • Сериски број на пасош
 • Име на носителот
 • Националност („Република Србија“ (Република Србија))
 • Датум на раѓање (ДД. ММ. ГГГГ)
 • Национален матичен број („ЕМБГ“)
 • Пол
 • Место на раѓање
 • Место на живеење
 • Канцеларија за издавање
 • Датум на издавање (ДД. ММ. ГГГГ)
 • Датум на истекување (ДД. ММ. ГГГГ)
 • Потпис и фотографија на носител

Страницата за идентитет го содржи и RFID чипот.

Јазици уреди

Страницата со податоци се печати на српски (кирилично писмо), англиски и француски јазик, додека личните податоци се внесуваат на српски (латиница).

Страници за виза уреди

Пасошот содржи дополнителни 32 страници погодни за визи и гранични печати. Имаат низа светли бои, претежно црвена, зелена, жолта и сина, а во средината го имаат српскиот грб. Тие се продупчени со серискиот број на пасошот на дното и имаат водени жигови со броеви на страници.

Видови уреди

Пасошите што може да се издаваат се:[4]

 • На сите граѓани им се издава редовен пасош.
 • Валидност 10 години или 5 години доколку е издадена на лице помеѓу 3 и 14 години и 3 години за лице под 3 години.
 • Максималното време за обработка е 30 дена за редовни апликации (60 дена во дипломатско-конзуларните претставништва[5]), и 48 часа за итни апликации.
 • Дипломатскиот пасош, Министерството за надворешни работи го издава на дипломати, високи функционери, пратеници и лица кои патуваат за службена државна работа, како и на членови на потесното семејство на горенаведените.
 • Валидноста се определува според природата на работното место - дипломатите и функционерите обично ќе го добијат пасошот што го покрива нивниот мандат на функција.
 • Службениот пасош во сите аспекти е идентичен со дипломатскиот пасош, но ги нема привилегиите на дипломатски имунитет. Се издава на функционери од среден и низок ранг, како и на недипломатски персонал во амбасадите и конзулатите.
 • Во случај на губење на пасош во странство, конзулатот издава итна патна исправа, која граѓаните на Србија ја користат за враќање во земјата.
 • Морнарската книга се смета и за патна исправа.

Меѓународно патување со српска биометриска лична карта уреди

 
Предна страна на лична карта

Српските лични карти наместо пасош можат да се користат за патување во некои регионални земји кои имаат потпишано посебни договори со српската влада. Не сите српски лични карти имаат RFID чипови без контакт, така што некои не се целосно усогласени со биометриските патни документи ICAO9303.

Земји Остани
  Албанија[6] 90 дена
  Босна и Херцеговина|Босна и Херцеговина 90 дена
  Косово 90 дена
  Црна Гора |Црна Гора 30 дена
  Македонија 90 дена

Потребна виза за српските државјани уреди

 
Потребни визи за српските граѓани
  Србија

Од 2020 година, српските граѓани имаа безвизен или визен пристап при пристигнување во 136 земји и територии, рангирајќи го српскиот пасош на 40-то место во целина во однос на слободата на патување според Индексот за пасоши на Хенли.[7]

Српскиот пасош е еден од 5-те пасоши со најмногу подобрен рејтинг на глобално ниво од 2006 година во однос на бројот на земји што неговите сопственици можат да ги посетат без виза.[8]

Жителите на Косово уреди

Според српскиот закон, луѓето родени во Косово или на друг начин легално населени во Косово, според законот се сметаат за српски државјани и како такви имаат право на српски пасош.[9] Но, овие пасоши не ги издава српското МВР. Наместо тоа, тие се издадени од српската координативна управа.[10] Овие конкретни пасоши не му дозволуваат на носителот да влезе во Шенген зоната без виза [11] за престој помал од три месеци во рок од половина година, додека српските државјани со пасоши издадени од српското Министерство за внатрешни работи уживаат таква привилегија. Носителите на пасоши издадени од српската Координативна Дирекција бараат Шенген виза за патување во Шенген зоната бидејќи тие не се опфатени со списокот на Анекс II на земји на кои им е дозволен влез без виза во Шенген зоната. Европската унија смета дека е невозможно Србија да го оцени издавањето на матичната книга на родените потребни за аплицирање за пасош и интегритетот на процедурите што ги применува Србија за да ја провери автентичноста на документите што ги доставиле барателите за таа цел.

Галерија уреди

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

 1. „Law on Travel Documents“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-03-25. Посетено на 2022-01-20.
 2. The accented E lacking.
 3. „Izgled biometrijskog pasoša“ (српски). Ministry of Internal Affairs. Архивирано од изворникот на 2 March 2010. Посетено на 19 December 2009.
 4. „Putna isprava – Pasoš“ (српски). Ministry of Internal Affairs. Архивирано од изворникот на 10 January 2010. Посетено на 19 December 2009.
 5. „Izdavanje pasoša u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije“. Архивирано од изворникот на 24 September 2009.
 6. „Serbia and Albania Sign Deal on Freedom of Movement“. Balkan Insight. 9 November 2020. Посетено на 2 August 2021.
 7. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот (PDF) на 2022-01-20. Посетено на 2022-01-20.
 8. Partners, Henley &. „The Henley & Partners Visa Restrictions Index Celebrates Ten Years“. www.prnewswire.com.
 9. „Albanci hoće srpski pasoš“.
 10. „Kako do biometrijskih dokumenata ako sam stanovnik Kosova i Metohije?“. Архивирано од изворникот на 2013-10-20. Посетено на 2022-01-20.
 11. „Consolidated version of Council regulation No. 539/2001, as of 19 December 2009“. Архивирано од изворникот на 22 December 2010.