Список на ректори на Белградскиот универзитет

список на статии на Викимедија

Ректори на Белградскиот универзитет од неговото основање на 27 февруари 1905 година досега биле:

Список на ректориУреди

слика ректор почеток крај
Сима Лозаниќ 1905 1906
Јован Цвииќ 1906 1907
Андра Стевановиќ 1907 1908
Сава Урошевиќ 1908 1910
Богдан Гавриловиќ 1910 1913
Слободан Јовановиќ 1913 1914
Ѓорѓе Станојевиќ 1913 1914
воено раздобје
Ѓорѓе Станојевиќ 1918 1919
Јован Цвииќ 1919 1920
Слободан Јовановиќ 1920 1921
Богдан Гавриловиќ 1921 1924
Павле Поповиќ 1924 1927
Чедомиљ Митровиќ 1927 1930
Владимир П. Митровиќ 1930 1932
Владимир К. Петковиќ 1932 1933
Александар Белиќ 1933 1934
Владимир Ќоровиќ 1934 1936
Иван Ќаја 1934 1935
Драгослав Јовановиќ 1936 1939
Петар Мициќ 1939 1942
Никола Поповиќ 1942 1944
Стеван Јаковљевиќ 1945 1950
Илија Ѓуричиќ 1950 1952
Вукиќ Миќовиќ 1952 1954
Борислав Благојевиќ 1955 1963
Божидар Ѓорѓевиќ 1963 1967
Драгиша Ивановиќ 1967 1971
Јован Глигоријевиќ 1971 1975
Драгослав Јанковиќ 1975 1977
Мирослав Печујлиќ 1977 1981
Војислав М. Петровиќ 1981 1985
Зоран Пјаниќ 1985 1987
Слободан Унковиќ 1987 1991
Рајко Врачар 1991 1993
Драгутин Величковиќ 1993 1997
Драган Кубуровиќ 1997 1998
Јагош Пуриќ 1998 2000
Марија Богдановиќ 2000 2004
Дејан Поповиќ 2004 2006
Бранко Ковачевиќ 2006 2012
Владимир Бумбаширевиќ 2012 2018
Иванка Поповиќ 2018

Надворешни врскиУреди