Список на метеорски дождови

список на статии на Викимедија
Име на дождот [1] Период на
активност
Максимум на
активноста
Ректасцензија
(час:мин.)
Деклинација
(°)
Брзина
(km/s)
ZHR Активност
Квадрантиди 1 јан. - 5 јан. 3 јан. 15:20 +49 41 120 силна
Гама Велиди 1 јан.- 15 јан. 5 јан. 08:20 -47 35 2 слаба
Алфа Круциди 6 јан.- 28 јан. 15 јан. 12:48 -63 50 3 слаба
Делта Канцериди 1 јан.- 31 јан. 17 јан. 08:40 +20 28 4 средна
Алфа Хидриди 5 јан.- 14 фев. 19 јан. 08:52 -11 44 2 слаба
Ета Кариниди 14 јан.- 27 јан. 21 јан. 10:40 -59   2 слаба
алфа Кариниди 24 јан.- 9 фев. 30 јан. 06:20 -54 25 2 слаба
Делта Велиди 22 јан.- 21 фев. 5 фев. 08:44 -52 35 1 слаба
Алфа Кентауриди 28 јан. - 21 фев. 7 фев. 14:00 -59 56 6 средна
Омикрон Кентауриди 31 јан. - 19 фев. 11 фев. 11:48 -56 51 2 слаба
Тета Кентауриди 23 јан. - 12 мар. 21 фев. 14:00 -41 60 4 слаба
Февруарски Леониди 1 фев. - 28 фев. варира 11:00 +06 30 5 средна
Делта Леониди 15 фев. - 10 март 24 фев. 11:12 +16 23 2 средна
Гама Нормиди 25 фев. - 22 март 13 март 16:36 -51 56 8 средна
Виргиниди 1 март - 15 апр. варира 13:00 -04 30 5 средна
Делта Павониди 11 март - 16 апр. 30 март 13:00 -65 31 5 слаба
Либриди 15 апр. - 30 апр. варира 15:12 -18 30 5 средна
Лириди 15 апр. - 28 апр. 22 апр. 18:04 +34 49 15 силна
Пи Пупиди 15 апр. - 28 апр. 23 апр. 07:20 -45 18 променливо променлива
Алфа Боотиди 14 апр. - 12 мај 28 апр. 14:32 +19 20 2 слаба
Му Виргиниди 1 апр. - 12 мај 29 апр. 15:08 -07 30 2 слаба
Омега Каприкорниди 19 апр. - 15 мај 2 мај 21:00 -22 50 2 слаба
Ета Аквариди 19. apr. - 28 мај 6 мај 22:32 -01 66 60 силна
Алфа Скорпиди 1 мај - 31 мај 16 мај 16:12 -21 35 5 средна
Бета Корониди Аустралис 23 апр. - 30 мај 16 мај 18:56 -40 45 3 слаба
Омега Скорпииди 23 мај - 15 јуни 2 јуни 15:56 -20 21 5 слаба
Ариетиди 22 мај - 2 јули 7 јуни 02:56 +24 38 54 силна
Сагитариди 1 јуни - 15 јули 19 јуни 18:16 -23 30 5 средна
Тау Цетиди 18 јуни - 4 јули 27 јуни 01:36 -12 66 4 слаба
Јунски Боотиди 26 јуни - 2 јули 27 јуни 14:36 +49 14 променливо променлива
Тау Аквариди 19 јуни - 5 јули 28 јуни 22:48 -12 63 7 слаба
Тета Офиукиди 4 јуни - 15 јули 29 јуни 16:36 -15 29 2 слаба
Јулски Пегазиди 7 јули - 13 јули 10 јули 22:40 +15 70 3 средна
Јулски Фенициди 10 јули - 16 јули 13 јули 02:08 -48 47 променливо променлива
Алфа Цигниди 11 јули - 30 јули 18 јули 20:20 +47 37 2 слаба
Сигма Каприкорниди 15 јули - 11 авг. 20 јули 20:28 -15 30 5 слаба
Писциди Аустралис 15 јули - 10 авг. 28 јули 22:44 -30 35 5 средна
Јужни Делта Аквариди 12 јули - 19 авг. 28 јули 22:36 -16 41 20 силна
Алфа Каприкорниди 3 јули - 15 авг. 30 јули 20:28 -10 23 4 средна
Јужни Јота Аквариди 25 јули - 15 авг. 4 авг. 22:16 -15 34 2 средна
Северни Делта аквариди 15 јули - 25 авг. 8 авг. 22:20 -05 42 4 средна
Персеиди 17 јули - 24 авг. 12 авг. 03:04 +58 59 90 силна
Капа Цигниди 3 авг. - 25 авг. 17 авг. 19:04 +59 25 3 средна
Северни Јота Аквариди 11 авг. - 31 авг. 20 авг. 21:48 -06 31 3 средна
Пи Ериданиди 20 авг. - 5 сеп. 25 авг. 03:28 -15 59 4 слаба
Гама Дорадиди 19 авг. - 6 сеп. 9 авг. 04:36 -50 41 5 слаба
Алфа Ауригиди 25 авг. - 8 сеп. 1 сеп. 05:36 +42 66 7 средна
Септемвриски Персеиди 5 сеп. - 10. okt. 3 сеп. 04:00 +47 64 6 средна
Ариес-триангулиди 9 сеп. - 16 сеп. 12 сеп. 02:00 +29 35 3 слаба
Писциди 1 сеп. - 30 сеп. 20 сеп. 00:32 00 26 3 средна
Капа Аквариди 8 сеп. - 30 сеп. 20 сеп. 22:36 -02 16 3 слаба
Октомвриски Ариетиди 1 окт. - 31 окт. 8 окт. 02:08 +08 28 5 средна
Дракониди 6 окт. - 10 окт. 8 окт. 17:28 +54 20 променливо променлива
Делта Ауригиди 22 сеп. - 23 окт. 10 окт. 05:40 +52 64 6 средна
Епсилон Геминиди 14 окт. - 27 окт. 18 окт. 06:56 +27 71 2 средна
Ориониди 2 окт. - 7. nov 21 окт. 06:20 +16 66 20 силна
Лео Минориди 21 окт. - 23 окт. 22 окт. 10:48 +37 62 2 слаба
Јужни Тауриди 1 ноем. - 25 ноем. 5 ноем. 03:28 +13 27 5 средна
Делта Ериданиди 6 ноем. - 29. nov. 10 ноем. 03:52 -09 31 2 слаба
Северни Тауриди 1 ноем. - 25 ноем. 12 ноем. 03:52 +22 29 5 средна
Зета Пупиди 2 ноем. - 20 дек. 13 ноем. 07:48 -42 41 3 слаба
Леониди 14 ноем. - 21 ноем. 17 ноем. 10:12 +22 71 променливо променлива
Алфа Моноцеротиди 15 ноем. - 25 ноем. 21 ноем. 07:20 +03 60 променливо променлива
Хи Ориониди 25 ноем. - 31 дек. 2 дек. 05:28 +23 28 3 средна
Фоенициди 28 ноем. - 9 дек. 6 дек. 01:12 -53 18 променливо променлива
Моноцеротиди 27 ноем. - 17 дек. 9 дек. 06:48 +08 43 3 средна
Сигма Хидриди 3 дек. - 15 дек. 12 дек. 08:28 +02 58 2 средна
Пупид-велиди 2 дек. - 16 дек. 2 дек. 09:00 -46 40 4 средна
Геминиди 7 дек. - 17 дек. 14 дек. 07:28 +33 35 120 силна
Кома Беренициди 12 дек. - 23 јан. 20 дек. 11:40 +25 65 5 средна
Урсиди 17 дек. - 26 дек. 2 дек. 14:28 +76 33 10 силна

ПоврзаноУреди

НаводиУреди