Список на латински изрази

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Список на латински фрази)

Оваа страница ги список на непосредните македонски преводи на секојдневни латински изрази, како veni vidi vici и et cetera. Некои од изразите се всушност преводи на старогрчки изрази, поради тоа што старогрчката реторика и литература ги достигнала своите врвни векови пред стариот РИм.

Треба да се има на ум дека латинската буква i може да се користи било како самогласка или согласка. Кога се користи како согласка, често се заменува со буквата j според средновековна согласност, особено во судската терминологија — така изразикако de iure често се пишуваат de jure. На овој список, почестите облици на изразите ќе бидат оние под кои ќе бидат наведени: така, de jure се користи наместо de iure, и alea iacta est наместо alea jacta est.

За да ги видите сите три страници со изрази во еден и долг документ, видете „Список на латински изрази (целосен)“.

Овој список е поделена и на три страници по азбучен ред:

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди