Список на латински изрази

список на статии на Викимедија

Оваа страница ги список на непосредните македонски преводи на секојдневни латински изрази, како veni vidi vici и et cetera. Некои од изразите се всушност преводи на старогрчки изрази, поради тоа што старогрчката реторика и литература ги достигнала своите врвни векови пред стариот РИм.

Треба да се има на ум дека латинската буква i може да се користи било како самогласка или согласка. Кога се користи како согласка, често се заменува со буквата j според средновековна согласност, особено во судската терминологија — така изразикако de iure често се пишуваат de jure. На овој список, почестите облици на изразите ќе бидат оние под кои ќе бидат наведени: така, de jure се користи наместо de iure, и alea iacta est наместо alea jacta est.

За да ги видите сите три страници со изрази во еден и долг документ, видете „Список на латински изрази (целосен)“.

Овој список е поделена и на три страници по азбучен ред:

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди