Список на градоначалници на Франкфурт

список на статии на Викимедија

Ова е список на градоначалниците на Франкфурт на Мајна, Германија.

Обербиргермајстер од 1868 годинаУреди

Од 1867 до 1946 година, Франкфурт е град во Прусија (провинцијата Хесен-Насау) и од 1946 година во состав на покраината Хесен. Градот е предводен од Обербиргермајстер (градоначалник).

Рок Име Партија
1868 1880 Д-р. Даниел Хајнрих Мум фон Шварценштајн
1880 1890 Д-р. Јоханес вон Микел Национал либерали
1890 1912 Д-р. Франц Адикес Либерали
1912 1924 Д-р. Георг Фојгт ДДП
1924 1933 Д-р. Лудвиг Ландман ДДП
1933 1945 Dr. Фридрих Кребс НСДАП
1945 1945 Вилхелм Холбах
1945 1946 Д-р. Курт Блаум ДХС
1946 1956 Д-р. Валтер Колб СПД
1956 1964 Д-р. Вернер Бокелман СПД
1964 1970 Проф. д-р. Вили Брундерт СПД
1970 1971 Валтер Мелер СПД
1971 1977 Руди Арнт СПД
1977 1986 Д-р. Валтер Валман ДХС
1986 1989 Волфрам Брик ДХС
1989 1991 Д-р. Фолкер Хауф СПД
1991 1995 Андреас фон Шелер СПД
1995 Петра Рот ДХС