Специјално јавно обвинителство

Специјално јавно обвинителство (скратено: СЈО) — јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, кое претставува и официјален назив на целото обвинителство.

Специјално јавно обвинителство
SJO Logo1.png
Лого на СЈО
Податоци за органот
Основан 15 септември 2015 г.
Укинат 30 јуни 2020
Седиште Ул. „Франклин Рузвелт“ бр.34, 1000 Скопје
42°00′04.0″N 21°24′49.6″E / 42.001111° N; 21.413778° E / 42.001111; 21.413778Координати: 42°00′04.0″N 21°24′49.6″E / 42.001111° N; 21.413778° E / 42.001111; 21.413778
Раководител /////
Мрежно место
jonsk.mk

ИсторијаУреди

Специјалното јавно обвинителство произлегува од пржинскиот договор, договор потпишан помеѓу лидерите на четирите најголеми политички партии за разрешување на политичката криза во Македонија. СЈО е формирано со Законот за јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите. На функцијата Специјален јавен обвинител, Советот на јавните обвинители на 15 септември 2015 година ја избрал Катица Јанева.[1][2]

По предлог на Катица Јанева на 14 октомври 2015 година, од страна на Советот на јавни обвинители биле избрани јавните обвинители Елизабета Јосифоска, Фатиме Фетаи, Стевчо Дончев, Бурим Ристеми, Љубомир Лапе, Марија Горгева, Лејла Кадриу како јавни обвинители кои му помагаат на Јавниот обвинител кој раководи со Специјалното јавно обвинителство.[1]

На 4 ноември 2015 година, по повторен предлог на Јавниот обвинител кој раководи со СЈО, од страна на Советот на јавни обвинители биле избрани јавните обвинители Гаврил Бубевски, Ленче Ристовска, Трајче Пеливанов, Артан Ајро и Лиле Стефанова.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди