Разлика помеѓу преработките на „Логика на непрецизноста“

Нема измена во големината ,  пред 10 години
с
с
 
=== Други примери ===
* Ако [[маж]] е висок 1.,8 [[метар|метри]], сметај го за висок:
<blockquote>
АКО маж Е точно И висината >= 1.,8 ТОГАШ е_висок Е вистина; е_низок Е неточно
</blockquote>
* Правилата на неопределеност не прават реска разлика помеѓу ''висок'' и ''низок'':
АКО висина >= среден маж ТОГАШ е_висок Е донекаде се во согласност
</blockquote>
Во случај на неопределеност, не постојат висини од типот на 1.,83 метри, туку има неопределени вредности, како следниве задавања:
<blockquote>
[[џуџе]]ст маж = [0, 1.,3] m<br>
низок маж = [1.,3, 1.,5] m<br>
среден маж = [1.,5, 1.,8] m<br>
висок маж = [1.,8, 2.,0] m<br>
џиновски маж > 2.,0 m
</blockquote>
И [[последовател]]от може да има зададено повеќе од две вредности:
согласи се наполно = 4
</blockquote>
Во бинарен („резок“) случај, човек од 1.,79 метри се смета за „средно“ висок, додека друг кој е висок било 1.,8 метри или 2.,25 метри се смета за „висок“.
 
Рескиот пример намерно се разликува од примерот за неопределеност. На [[Претходник (логика)|претходникот]] не му се зададени неопределени вредности: