Шаховска олимпијада 2008: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ред 2:
'''Шаховската олимпијада 2008''' или официјално '''XXXVIII шаховска олимпијада''' се одржа од [[12 ноември|12]] до [[25 ноември]] [[2008]] во [[Дрезден]], [[Германија]].<ref>[http://www.fide.com/calendar/fidecalendar.phtml Календар на ФИДЕ за 2008]</ref>
 
На Олимпијадата учествуваа екипи од 152 земји, кои беа надгледувани од околу 150 судии. Од местото на настанот известуваа околу 400 новинари.
На Олимпијадата се очекуваше екипи да испратат 150<ref>http://digitalgametechnology.com/site/index.php/News/official-supplier-chess-olympiad-2008-dresden.html</ref> земји, со околу 1500<ref>http://digitalgametechnology.com/site/index.php/News/official-supplier-chess-olympiad-2008-dresden.html</ref> учесници (мажи и жени), кои ќе бидат следени од 150<ref>http://digitalgametechnology.com/site/index.php/News/official-supplier-chess-olympiad-2008-dresden.html</ref> судии. Од местото на настанот се очекува да известуваат 400<ref>http://digitalgametechnology.com/site/index.php/News/official-supplier-chess-olympiad-2008-dresden.html</ref> новинари.
 
Покровител на Шаховската олимпијада 2008 беше германскиот претседател [[Хорст Келер]]. Претседател на организациониот комитет беше [[Винфрид Леман]], шеф за извршување на активностите беше [[Јорн Ферлегер]], а дирректор на турнирот беше [[Дирк Јордан]]. Место на настанот беше конгресниот ценнтар во Дрезден. Од крајот на февруари, знамето на Олимпијадата беше подигнато високо над зградата на градската управа. Главен спонзор на настанот е [[EnBW Energie Baden-Württemberg|EnBW]].