Разлика помеѓу преработките на „Тетрархија“

Додадени 1.387 бајти ,  пред 11 година
с
 
Овој систем на владеење е укина во 324 година кога [[Константин Велики]] станал единствен владател во Империјата.
 
==Последици==
Иако овој систем траел само до 313 година многу аспекти од тетрархијата преживеале. Регионалната поделба на империјата продолжува во форма на [[Преторијански префектури]], од кои секоја е надгледувано од [[Преторијански префект]] и административно поделена на диоцени.
 
Идејата за ''две половини'', на истокот и западот, повторно се појавила и на крајот резултирала со постојан de facto поделба во две одделни Римски империи по смртта на Теодосиј I. Треба да се каже дека Империјата никогаш не била империја формално поделена. Царевите на Исток и Запад законски владееле како еден ''коимператори''. По падот на [[Рим]] во 476 година Источниот дел од царството (денес познат под називот [[Византија]]) останал како единствен директен наследник) Римското царство.
 
==Види исто така==