Разлика помеѓу преработките на „Отровен брадавичар“

нема опис на уредувањето
с
 
Иако Гила чудовиштето е отровно, неговите бавни движења значат дека тоа преставува мала закана за луѓето. Сепак има заслужено застрашувачки углед и често е убивано од луѓето што се плашат. Меѓу северноамериканските индијански племиња Гила чудовиштето имало измешана положба. Апачите верувале дека неговиот здив може да убие човек, а Тохоно одам( Tohono O’Odham) и Пимите (Pima) верувале дека поседува духовни моќи кои можат да предизвикаат болест. Во спротивност, Серите (Seri) и Јакуаите (Yaquai) верувале дека засолништето на Гила чудовиштето има лековити својства. Гила чудовиштето има настапено како чудовиште во филм од Б катергорија, Големото Гила чудовиште (The Giant Gila Monster). Митовите дека здивот на животното е доволно отровно да убие луѓе, дека може да плука отров или да скокне неколку стапки во воздухот за да нападне се сите невистинити. Друг мит верувал дека Гила чудовиштето немало анус и дека исфрлало отпадок низ устата, изворот од отровот и „смрдлив здив“.
 
==Литература==
{{Wikispecies|Heloderma suspectum}}
{{commons|Heloderma suspectum}}
*{{cite book |author=Beck, Daniel D. |title=Biology of Gila Monsters and Beaded Lizards |publisher=University of California Press |location=Berkeley |year=2005 |pages= |isbn=0-520-24357-9 |oclc= |doi= |accessdate=}}
*{{cite book |last= Capula|first= Massimo|coauthors =Behler|title= Simon & Schuster's Guide to Reptiles and Amphibians of the World |year= 1989|publisher= [[Simon & Schuster]] |location= [[New York]]|isbn= 0671690981}}
*{{cite book |author=Carmony, Neil B.; Brown, David |title=Gila Monster: Facts and Folklore of America's Aztec Lizard |publisher=High-Lonesome Books |location=Silver City, NM |year=1991 |pages= |isbn=0-944383-18-1 |oclc= |doi= |accessdate=}}
*{{cite book | last = Cogger | first = Harold |authorlink = Harold Cogger | last2 = Zweifel | first2 = Richard | title = Reptiles & Amphibians | publisher = Weldon Owen | location = [[Sydney, Australia]] |year = 1992 | isbn = 0831727861}}
*{{cite book | last =Ditmars | first =Raymond L | authorlink =Raymond Ditmars | title = Reptiles of the World: The Crocodilians, Lizards, Snakes, Turtles and Tortoises of the Eastern and Western Hemispheres | publisher =Macmillian | year =1933 | location =[[New York]] | pages =321}}
*{{cite book |last= Freiberg|first= Dr. Marcos|last2= Walls|first2=Jerry |title= The World of Venomous Animals|year= 1984
|publisher= TFH Publications|location=[[New Jersey]] |isbn= 0876665679}}
*{{cite book |author=Roever, J. M.; Hiser, Iona Seibert |title=The Gila Monster |publisher=Steck-Vaughn Co |location=Austin, Tex |year=1972 |pages= |isbn=0-8114-7739-8 |oclc= |doi= |accessdate=}}
 
 
[[Category:Helodermas]]
 
[[ca:Monstre de Gila]]
[[cs:Korovec jedovatý]]
[[de:Gila-Krustenechse]]
[[nv:Tiníléí]]
[[es:Heloderma suspectum]]
[[fr:Monstre de Gila]]
[[it:Heloderma suspectum]]
[[he:הלודרמה מרירית]]
[[lt:Šiurpusis nuodadantis]]
[[hu:Gila]]
[[nl:Gilamonster]]
[[ja:アメリカドクトカゲ]]
[[no:Gilaøgle]]
[[pl:Heloderma arizońska]]
[[pt:Monstro-de-gila]]
[[ro:Heloderma suspectum]]
[[ru:Ядозубы#Жилатье]]
[[simple:Gila monster]]
[[fi:Gilalisko]]
[[th:กิล่ามอนสเตอร์]]