Разлика помеѓу преработките на „Религија во Босна и Херцеговина“

нема опис на уредувањето
{{bar box
|title=Верници во Босна и Херцеговина
|titlebar=#ddd
|left1=religion
|right1=percent
|float=right
|title=Верници во Босна и ХерцеговинаБиХ
|barwidth=200px
|bars=
{{bar percent|Муслимани|green|45}}
{{bar percent|Православни|pinkred|36}}
{{bar percent|Римокатолици|yellow|15}}
{{bar percent|другиДруги|blueorange|4}}
}}
 
 
[[Устав на Босна и Херцеговина|Уставот на Босна и Херцеговина]] (БиХ) односно уставот на Федерацијата на [[Босна и Херцеговина]] и [[Република Српска]] ја обезбедува слободата на религијата преку Законот за верска слобода. Сепак во денешно време сеуште постојат определени општествени злоупотреби и дискриминација врз основа на религиозните определби. [[Дискриминација|Дискриминацијата]] на религиозните малцинства опстојува во скоро сите делови на земјата. Во некои заедници локалните религиозни лидери и политичари придонеле за нетолеранција и зголемување на национализмот преку јавните изјави и проповеди. Голем број на бесправно изградени верски објекти продолжиле да предизвикуваат етнички и религиозни тензии и конфликти во различни заедници. Верски симболи често во земјата биле тема на злоупотреба за политички цели.