Разлика помеѓу преработките на „Ѕверови“

Додадени 2.077 бајти ,  пред 12 години
с
с (Бот Додава: sh:Zvijeri)
***** Фамилија [[Otariidae]]: [[морски лав]]ови, [[Ушеста фока|ушести фоки]], [[Крзнена фока|крзнени фоки]]; 14 вида во 7 рода
***** Фамилија [[Phocidae]]: [[вистински фоки]]; 19 вида во 9 рода
 
=== Филогенетско стебло ===
 
{{клад | style=font-size:85%;line-height:85%
| label1 =    '''Carnivora'''   
| 1 = {{клад
| label1 = [[Feliformia]]
| 1 = {{клад
| 1 = [[Nimravidae]]†
| 2 = {{клад
| 1 = [[Stenoplesictidae]]†
| 2 = [[Percrocutidae]]†
}}
| 3 = [[Nandiniidae]]
| 4 = {{клад
| 1 = {{клад
| 1 = [[Prionodontidae]]
| 2 = {{клад
| 1 = [[Barbourofelidae]]†
| 2 = [[Felidae]]
}}
}}
| 2 = {{клад
| 1 = [[Viverridae]]
| 2 = {{клад
| 1 = [[Hyaenidae]]
| 2 = {{клад
| 1 = [[Herpestidae]]
| 2 = [[Eupleridae]]
}}
}}
}}
}}
}}
| label2 =    [[Caniformia]]   
| 2 = {{клад
| 1 = [[Amphicyonidae]]†
| 2 = [[Canidae]]
| label3 =    [[Arctoidea]]   
| 3 = {{клад
| label1 =    
| 1 = {{клад
| 1 = [[Hemicyonidae]]†
| 2 = [[Ursidae]]
}}
| 2 = {{клад
| label1 = [[Pinnipedia]]
| 1 = {{клад
| 1 = [[Enaliarctidae]]†
| 2 = {{клад
| label1 =    
| 1 = [[Phocidae]]
| 2 = {{клад
| label1 =    
| 1 = [[Otariidae]]
| 2 = [[Odobenidae]]
}}
}}
}}
| label2 =    [[Musteloidea]]   
| 2 = {{клад
| label1 =    
| 1 = [[Ailuridae]]
| 2 = {{клад
| label1 =    
| 1 = [[Mephitidae]]
| 2 = {{клад
| label1 =    
| 1 = [[Procyonidae]]
| 2 = [[Mustelidae]]
}}
}}
}}
}}
}}
}}
}}
}}
 
 
[[Категорија:Цицачи]]