Разлика помеѓу преработките на „Логика на непрецизноста“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Фази логика''' (од [[англ.]] ''fuzzy logic'' = „неодредена„неодредена“ логика“или „нејасна“ логика) е облик на [[повеќевредносна логика]] изведена од [[неодредено множество|теоријата на неодредените множества]] која се занимава со [[расудување]] кое не е прецизно, туку приближно. За разлика од [[бивалентност|бинарните]] (двовредносни) множества кои имаат ''[[бивалентност|бинарна логика]]'', позната и како ''реска логика'', променливите во фази логиката може да имаат [[Функција на припадност|вредност на припадност]] не само од 0 или 1. Кај [[фази множество|фази множествата]] припадниците може да имаат било која вредност од 0 до 1, па така и во фази логиката [[степен на вистинитост|степенот на вистинитост]] на еден [[исказ]] може да изнесува било која вредност помеѓу 0 и 1, и како таков не е ограничен на две [[вистинитосна вредност|вистинитосни вредности]] {точно (1), неточно (0)} како кај класичната [[исказна логика]].<ref>Novák, V., Perfilieva, I. and Močkoř, J. (1999) ''Mathematical principles of fuzzy logic'' Dodrecht: Kluwer Academic. [[ISBN]] 0-7923-8595-0</ref> А кога се користат ''[[лингвистика|лингвистички]] променливи'', овие степени може да се раководат според конкретни функции.
 
Поимот „фази логика“ почнал да се употребува како резултат на развојот на теоријата на фази множествата на [[Љутфи Аскер Заде]]<ref>{{cite web |url=http://plato.stanford.edu/entries/logic-fuzzy/ |title=Фази логика |accessdate=2008-09-29 |work=[[Стенфордска енциклопедија на философијата]] |publisher=Стенфордски универзитет |date=2006-07-23}} {{en}}</ref>.