Разлика помеѓу преработките на „Каумара“

Додадени 362 бајти ,  пред 2 месеци
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Kaumaram“)
 
{{Infobox religious group
{{Infobox religious group|group=Kaumaram|regions=[[South India]]{{•}}[[Sri Lanka]]{{•}}[[Singapore]]{{•}}[[Malaysia]]|website={{url|kaumaram.com/}}<br>{{url|murugan.org/}}|ref2=|pop2=|region2=|ref1=|pop1=|region1=|tablehdr=|related-c=[[Tamils]]{{•}}[[Kannada people|Kannada]]{{•}}[[Vedda]]|flag=|languages=[[Old Tamil]]{{•}}[[Sanskrit]]{{•}}others|scriptures=''[[Skanda Purana]]''|religions=[[Hinduism]] ([[Shaivism]])|founder=none|population=|image_caption=Entrance to [[Batu Caves]], Malaysia, with the Lord Murugan statue|image=Batu caves.jpg|flag_caption=|notes=}}'''Каумара''' е хиндуиска деноминација која се фокусира на божеството на љ''убовта и војната Кумара'', исто така познато како ''Муруган'' (во Јужна Индија), ''Кандан'', или ''Кадамбан'', или ''Картикеја''. Повеќето приврзаници на Кумара, исто така, ги почитуваат членовите на неговото семејство: Парвати, Шива и Ганеша. Важните теолошки текстови поврзани со Кумара се дел од канонот Шаива агама. Оваа под-традиција се нашла меѓу Тамилците, Каннада, Vedda во Јужна Индија, Шри Ланка, и помеѓу дијаспората Тамилците во светот. <ref name="Dalal">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=DH0vmD8ghdMC&pg=PA417|title=Hinduism: An Alphabetical Guide|last=Roshen Dalal|publisher=Penguin Books India|year=2010|isbn=978-0-14-341421-6|location=New Delhi|pages=417–418, 137, 198–199, 241, 425}}</ref> Љубовната приказна за Кумара/Муруган и неговата сопруга Вали, девојка од локалното племе, е неизмерно популарна во [[Тамил Наду]], каде Кумара го добил статусот на национален Бог. <ref name="Zvelebil">{{Наведена книга|title=Tiru Murugan|last=Kamil V. Zvelebil|publisher=Ulakat Tamilaraycci Niruvanam|year=1981|location=Madras|pages=40–46|chapter=Murugan and Valli|chapter-url=http://www.murugan.org/research/zvelebil.htm}}</ref> [note 1]
| group = Каумара
| flag =
| flag_caption =
| image = Batu caves.jpg
| image_caption = Влез во [[Пештерите Бату]], Малезија, со статуата Господ Муруган
| population =
| founder = none
| religions = [[Хиндуизам]] ([[Шивизам]])
| scriptures = ''[[Сканда Пурана Purana]]''
| languages = [[Стар Тамил]]{{•}}[[Санскрит]]{{•}}others
| related-c = [[Taмили]]{{•}}[[Канада(народ)|Канада]]{{•}}[[Веда]]
| regions = [[Јужна Индија]]{{•}}[[Шри Ланка]]{{•}}[[Сингапур]]{{•}}[[Малезија]]
| tablehdr =
| region1 =
| pop1 =
| ref1 =
| region2 =
| pop2 =
| ref2 =
| website = {{url|kaumaram.com/}}<br>{{url|murugan.org/}}
| notes =
}}
{{Infobox religious group|group=Kaumaram|regions=[[South India]]{{•}}[[Sri Lanka]]{{•}}[[Singapore]]{{•}}[[Malaysia]]|website={{url|kaumaram.com/}}<br>{{url|murugan.org/}}|ref2=|pop2=|region2=|ref1=|pop1=|region1=|tablehdr=|related-c=[[Tamils]]{{•}}[[Kannada people|Kannada]]{{•}}[[Vedda]]|flag=|languages=[[Old Tamil]]{{•}}[[Sanskrit]]{{•}}others|scriptures=''[[Skanda Purana]]''|religions=[[Hinduism]] ([[Shaivism]])|founder=none|population=|image_caption=Entrance to [[Batu Caves]], Malaysia, with the Lord Murugan statue|image=Batu caves.jpg|flag_caption=|notes=}}'''Каумара''' е хиндуиска деноминација која се фокусира на божеството на љ''убовта и војната Кумара'', исто така познато како ''Муруган'' (во Јужна Индија), ''Кандан'', или ''Кадамбан'', или ''Картикеја''. Повеќето приврзаници на Кумара, исто така, ги почитуваат членовите на неговото семејство: Парвати, Шива и Ганеша. Важните теолошки текстови поврзани со Кумара се дел од канонот Шаива агама. Оваа под-традиција се нашла меѓу Тамилците, Каннада, Vedda во Јужна Индија, Шри Ланка, и помеѓу дијаспората Тамилците во светот. <ref name="Dalal">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=DH0vmD8ghdMC&pg=PA417|title=Hinduism: An Alphabetical Guide|last=Roshen Dalal|publisher=Penguin Books India|year=2010|isbn=978-0-14-341421-6|location=New Delhi|pages=417–418, 137, 198–199, 241, 425}}</ref> Љубовната приказна за Кумара/Муруган и неговата сопруга Вали, девојка од локалното племе, е неизмерно популарна во [[Тамил Наду]], каде Кумара го добил статусот на национален Бог. <ref name="Zvelebil">{{Наведена книга|title=Tiru Murugan|last=Kamil V. Zvelebil|publisher=Ulakat Tamilaraycci Niruvanam|year=1981|location=Madras|pages=40–46|chapter=Murugan and Valli|chapter-url=http://www.murugan.org/research/zvelebil.htm}}</ref> [note 1]
 
Тирупугаж е едно од важните тамилски книжевни дела за Каумарам. <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.kaumaram.com/thiru/|title=திருப்புகழ் - எண் வரிசைப் பட்டியல் திரு அருணகிரிநாதர் அருளியது - Sri AruNagirinAthar's Thiruppugazh numerical list for songs - Songs of Praises and Glory of Lord Murugan - Experience the Magic of Muruga|work=www.kaumaram.com|accessdate=2021-08-06}}</ref>
13.388

уредувања