Разлика помеѓу преработките на „Андреј Љапчев“

Одземени 11.985 бајти ,  пред 1 месец
несреден превод
(несреден превод)
Ознака: Рачно отповикување
Во историјата е запаметен по неговата политичка максима
„''Со кротце, со благо и со малце кьотек''“ (Полека, нежно и со малку ќотек).
 
== Раните години ==
Андреј Љапчев е роден на 12 декември 1866 година во градот Ресен, Македонија, кој во тоа време беше дел од Отоманската империја. [3] [4] Предок на Љапчевите веројатно бил Влав, кој се преселил во градот Маглен во 18 век за време на турцизацијата на селото Нате (денес Нотија, Грција). Таткото на Андреј Љапчев, Тасе Тарпов (Љапчето) е грнчар, еден од истакнатите граѓани и познат поддржувач на независната бугарска црква. Андреј е шести син во семејството. Тој е брат на бугарската јавна личност Евтим Lyапчев и револуционерот од ВМОРО Никола Љапчев, кој почина за време на востанието Илинден-Преображенско. Неговите други браќа се Христо и Јонче. [6]
 
Андреј Љапчев го започнал своето образование во неговиот роден град, но по Априлското востание во 1876 година, локалното училиште, како и многу други бугарски училишта во Македонија, било затворено. Три години му помагаше на неговиот брат Георги, кој се грижеше за семејството по смртта на нивниот татко, во неговата продавница во Битола. Во 1879 година Андреј Љапчев се запишал во вистинското средно училиште во Битола, а две години подоцна се преселил во новоформираната Солунска бугарска гимназија. [7] Таму негов учител е Траико Китанчев, исто така од Ресен, кој има силно влијание врз него. По разрешувањето на Китанчев, во 1884 година Љапчев го напушти солунското средно училиште и се пресели во Пловдив, тогашниот главен град на Источна Румелија. [8]
 
Заедно со другите македонски ученици во средното училиште во Пловдив, како што се Пере Тошев и Никола Генадиев, Љапчев станал близок со Захари Стојанов и по препорака на Спиро Костов бил прифатен за член на Бугарскиот таен Централен револуционерен комитет, подготвувајќи го ослободувањето на Македонија и Унијата на источна румелија и кнежевство. Бугарија. [9] На 2 септември 1885 година, тој бил испратен од комитетот во Панаѓуриште, но бил уапсен на патот. Тој беше ослободен по Унијата на 6 септември. [10] По почетокот на Српско-бугарската војна на 2 ноември 1885 година, целата група се запиша како доброволци во Првиот доброволен полк, но по наредба на кнезот Александар Први, средношколците беа оставени во задниот дел на напредувачката армија. Сепак, тие стигнаа до освоениот Пирот, каде беа демобилизирани во декември и се вратија во Пловдив. [11]
 
По ударот организиран од Русија летото 1886 година, што доведе до смена на принцот Александар Први и последователната груба интервенција на руските претставници во внатрешните работи на Бугарија, Андреј Љапчев стана близок со групата екстремни националисти предводени од Захари Стојанов, Димитар Петков и Димитар.Ризов, важна фигура меѓу македонските емигранти во тоа време. Група организирана од Љапчев дури и го претепа конзервативецот Тодор Бурмов, иако самиот Љапчев подоцна негираше вмешаност во случајот.
 
Во следните месеци, односите на Lyапчев со владата на Стамболовист и Захари Стојанов се оладија, и тој стана поблизок до македонската група околу Димитар Ризов. Тензиите меѓу владата и македонските емигранти ескалираа откако мајор Коста Паница беше обвинет за заговор државен удар и осуден на смрт. Во летото 1888 година, Димитар Ризов објавува написи со многу критики кон Стефан Стамболов и е осуден на две години затвор. И за Љапчев беше распишана потерница, но тој успеа да ја напушти земјата.
 
Следните години Љапчев ги поминал на предавања за економија и историја во Цирих, Берлин и Париз, иако не завршил формално образование. [12] [3] Кратко време го посети и родниот град Ресен по смртта на неговиот брат Георги. По 1920 година, Љапчев им предаваше економија на студентите на Слободниот универзитет за политички и економски науки, сега Универзитет за национална и светска економија. [13]
 
== Почеток на политичка кариера ==
 
 
По падот на Стамболов во мај 1894 година, Андреј Љапчев се вратил во Софија. Тука тој учествуваше во краткотрајната македонска група Младо македонско литературно друштво. [3] На почетокот на 1895 година започнал да пишува во опозицискиот весник „Млада Бугарија“, објавен од Димитар Ризов, и станал еден од неговите главни соработници и уредници. [3] Во тоа време, тој веруваше дека нормализацијата на односите со Русија е клучна и понуди неколку оригинални идеи за нејзино постигнување - абдикација од Фердинанд Први во корист на неговиот новороден син, личен сојуз меѓу Србија и Бугарија, па дури и прогласување на земјата за република.
 
Во март 1895 година, Андреј Љапчев се приклучи на раководството на новоформираниот македонски комитет, првично како секретар, а подоцна и како потпретседател. Тој беше член на Врховниот комитет до 1898 година. Тој прави некои обиди да се координира со ИМРО, но тензиите растат меѓу двете организации. По 1897 година, Лиапчев постепено се повлече од раководството на МОС, но продолжи да соработува со организацијата сè до нејзиното затворање во јануари 1903 година. Тој активно учествуваше во создавањето и уредништвото на весникот „Реформи“, печатениот орган на комитетот и дури и накратко ја водеше публикацијата. [3] По поделбата на МОК, Андреј Љапчев се обиде да посредува меѓу двете крила, но без многу успех. Тој зеде активно учество во јавната кампања за заштита на бугарското население во Македонија по бунтот Илинден-Преображенско и во собирање средства за помош на бегалците.
 
Како и многу други членови на МОС (Траико Китанчев, Алеко Константинов, Михаил Такев, Никола Мушанов, Данаил Николаев), Андреј Љапчев сочувствуваше со Демократската партија [3], основана во 1896 година од Петко Каравелов. Љапчев веројатно го познавал Каравелов уште од времето во средното училиште во Пловдив, но неговиот близок круг го запознал Алеко Константинов. Со текот на времето, тој стана близок пријател на семејството. Љапчев, како роднина на семејството на Петко Каравелов, подоцна, во 1906 година, ја запозна својата ќерка Лора Каравелова со поетот Пејо Јаворов. Подоцна, таа доби лути забелешки од неа, бидејќи тој ја советуваше да го реши разводот, согласувајќи се со нејзиниот сопруг Иван Дренков.
 
Љапчев стана и една од главните личности во Пријапорец, весникот на Демократската партија. Тој беше еден од главните учесници во кампањата против природниот десеток воведен во 1900 година од радославистичката влада. За време на владата на Каравелов (1901 - 1902) Љапчев бил назначен во Министерството за финансии [3] и бил одговорен за директните даноци. На оваа позиција тој организираше укинување на десетокот. [14] По смртта на Петко Каравелов на почетокот на 1903 година, Демократската партија ја водеше Александар Малинов, а Андреј Љапчев и Михаил Такев станаа потпретседатели. [15] Љапчев стана познат како водечки експерт на демократите во областа на економската политика.
 
== Извори ==