Разлика помеѓу преработките на „Леб“

Додадени 364 бајти ,  пред 3 месеци
 
Лебот се јавува како тема во дела од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Леб“ - песна на македонската поетеса [[Николина Андова]] од 2013 година.<ref>Николина Андова, ''Влезот е од другата страна'', Темплум, Скопје, 2013.</ref>
* „Песна за лебот и за водата“ — песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]] од 1967 година.<ref>Славко Јаневски, ''Црни и жолти'', Скопје: Просветно дело АД, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 47-48.</ref>
* „Леб, хашиш и месечината“ - песна на сирискиот поет [[Низар Кабани]].<ref>''Arapska poezija''. Beograd: Rad, 1977, стр. 112-114.</ref>
* „Леб“ — песна на македонскиот поет [[Јован Котески]].<ref>Јован Котевски, ''Пеплосија''. Мисла, Скопје, 1966, стр. 35.</ref>