Евангелие според Јован: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
{{Книги од Новиот завет}}
'''Евангелието според Јован,''' наречено и како '''ЕвангелиетоЕвангелие по Јован''' е четвртата книга од [[Нов завет|Новиот завет]]. Оваа евангелие било напишано во околу [[100]] година, и според мислењето, истото е дело на [[апостол Јован]], еден од првите ученици на [[Исус]].
 
Според времето во кое е пишувано, ова [[евангелие]] било последно и во суштина се разликува од останатите три. Додека евангелијата според Марко, Матеј и Лука се сметаат како синоптички, оваа евангелие историските случувања се помешани со богословни излагања. Исто така, претходните три евангелија главно се задруваат на мисионерската дејност на Исус во [[Галилеја]], додека ова евангелие содржи о од неговите мисии во [[Јудеја]]. Главен акцент се става во духовната страна на Исус.