Вера Долгова-Корубин: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
(Создадена страница со: {{Инфокутија за личност|име=Виолета Долгова - Корубин|познат=професор, доктор и пато...)
 
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
{{Инфокутија за личност
{{Инфокутија за личност|име=Виолета Долгова - Корубин|познат=професор, доктор и патофизиолог|роднини=|родители=|мајка=|татко=|сопружник=Миле Корубин|занимање=доктор - професор по медицина, патофизиолог|наставка=а|националност=македонка|портрет=|починал-причина=|починал-место=<!-- населено место, административен регион, суверена држава.-->|починал-дата=<!-- {{починал на и возраст|df=yes|гггг|мм|дд|гггг|мм|дд}} (прво дата на смрт, а потоа дата на раѓање) -->|роден-место=Прилер, Македонија|роден-дата=9 ноември 1925 година|родено-име=|опис=|деца=Рубенс Корубин}}
| име = Вера Долгова-Корубин
| портрет =
| опис =
| родено-име = Вера Рампова
| роден-дата = {{родена на и возраст|1925|11|9|df=yes}}
| роден-место = [[Прилеп]], [[Кралство Југославија]]
| починал-дата =
| починал-место =
| починал-причина =
| националност = Македонка
| познат =
| наставка = а
| занимање = патофизиолог
| сопружник = [[Миле Корубин]]
| татко =
| мајка =
| родители =
| роднини =
| деца = [[Рубенс Корубин]]
}}
 
 
'''[[Вера Долгова - Корубин]]''' ({{родена на|09|ноември|1925}}, во {{родена во|Прилеп}} — ) — [[Македонија|македонска]] докторка - професор  по медицина, патофизиолог. Дипломирала на Медицинскиот факултет во [[Белград]], Србија. Од 1953 до 1988 година работела во [[Институтот за патофизиологија и нуклеарна медицина]] при [[Медицински факултет - Скопје|Медицинскиот факултет]] во Скопје, а од 1982 до 1986 година е директор и шеф на Катедрата. Има објавено 127 труда и раководела повеќе научни проекти.<ref>https://macedonism.org/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%95%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BD-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B0/</ref><!-- (каде „231“ е бројот на страницата и „Бучим“ е насловот на статијата, а томот е I) -->
'''Вера Долгова-Корубин''' (р. {{родена на|9|ноември|1925}} во {{родена во|Прилеп}}) — [[Македонија|македонска]] докторка, универзитетски професор по медицина и патофизиолог.
 
== Биографија ==
 
'''[[Вера Долгова - Корубин]]''' ({{родена на|09|ноември|1925}}, во {{родена во|Прилеп}} — ) — [[Македонија|македонска]] докторка - професор  по медицина, патофизиолог. Дипломирала на Медицинскиот факултет во [[Белград]], [[Србија]]. Од 1953 до 1988 година работела во [[Институтот за патофизиологија и нуклеарна медицина]] при [[Медицински факултет - Скопје|Медицинскиот факултет]] во [[Скопје]], а од 1982 до 1986 година е директор и шеф на Катедрата. Има објавено 127 труда и раководела повеќе научни проекти.<ref>https://macedonism.org/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%95%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BD-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B0/{{МакЕнц|480|Доко|I}}</ref><!-- (каде „231“ е бројот на страницата и „Бучим“ е насловот на статијата, а томот е I) -->
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Долгова-Корубин, Вера}}
[[Категорија:Македонски универзитетски професори]]
[[Категорија:Македонски патофизиолози]]