Ладислав Палфи: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
'''Ладислав Палфи''' (роден во [[Суботица]], [[8 ноември]] [[1924]] година, умрел во [[Скопје]], [[13 февруари]] [[2008]] година) е еден од првите [[пијанисти]] кои ги поставуваат основите на професионалниот [[пијанизам]] во [[Македонија]].
 
==Животопис==
==Живопис==
Пијано студирал во [[Загреб]]. Многу рано ја покажал својата музичка дарба, јавно почнал да настапува на седумгодишна возраст. Во Скопје работи уште од 1947 година, каде што настапувал солистички и како придружник. Настапувал во сите поголеми културни центри на бившата [[Социјалистичка Федеративна Република Југославија|СФРЈ]] и во [[Швајцарија]], [[Романија]], [[Грција]], [[Бугарија]] и др., со успех ги претставувал делата на македонските композитори.