Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

Меркур +
(+)
(Меркур +)
[[Image:Mercurius.jpg|180px|left|thumb|''Меркур'' скулптура од 17 век, на [[Артус Квелинус]].]].
===Астрономски податоци===
Ова е најблиската планета до [[Сонце]]то. Периодот на [[орбита|орбитирање]] му е 88 дена. [[Меркур]] се движи по високо ексцентрична орбита. Тешко е да се види со голо око, а од [[Британски Острови|Британските Острови]] е видлив само на самрак, кога е блиску до [[хоризонт]]от. Меркур е многу мала планета, со дијаметар од околу 3000 милји. Нема атмосфера, а поради близината до Сонцето[[Сонце]]то, неговата температура е околу 400°С.
 
===Митолошки и астролошки податоци===
[[Меркур (бог)]] е крилатиот гласник на боговите. Носи сандали со крилја, а на боговите им носи информации. Неговата функција е да ја крене свеста[[свест]]а на повисоко ниво. Дава разбирање, и ако ни фали силата на Меркур, не сме способни да разменуваме идеи.
 
Традиционално, Меркур бил „бог момче“, а неговата сила е појака во раната младост, во периодот кога учиме. Силата на мислата е голема, и кога нешто е искажано со зборови си има свој сопствен живот, или кажано симболично „пенкалото е помоќно од мечот“.
 
Меркур го претставува нагонот за комуникација (сигнали, говор, пишување, патување). Позицијата на Меркур во [[Натална астрологија|наталната карта]] го покажува начинот на кој мислиме и начинот на кој го искажуваме она што го мислиме, потоа начинот на кој учиме, желбата за комуникација со други и начинот на кој го правиме тоа. Се поврзува со децата и младите луѓе, со нервоза, брзање, немир, интелектуалност.
 
Физички, се поврзува со [[тироидна жлезда|тироидната жлезда]] и [[нервен систем|нервниот систем]], кој пренесува информации до мозокот[[мозок]]от.
 
Негов метал е живата[[жива]]та.
 
Неговиот астролошки симбол е [[Image:Mercury symbol.svg|22px]].