Разлика помеѓу преработките на „Кипар (римска провинција)“

с
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Roman Cyprus“)
 
с
[[Податотека:Roman Empire - Cyprus (125 AD).svg|мини|десно|280п|Кипар (обоено во црвено) во рамките на Римската Империја]]
'''Кипар''' бил [[ Сенаторска провинција |сенатска провинција]] во рамките на [[Римската Империја]]. Иако мала провинција, поседувал неколку добро познати религиозни светилишта и значајно се истакнувал во трговијата на [[Средоземното Море]], особено во производството и трговијата на кипарскиот [[бакар]]. Островот Кипар се наоѓал на стратешки важна позиција по источните средоземни трговски патишта и во текот на првиот милениум пред нашата ера бил контролиран од разни империјални сили како што се [[Асирија|Асирците]], [[Ново Кралство|Египќаните]], [[Античка Македонија|Македонците]], и на крајот [[Римско Царство|Римјаните]]. Кипар е анектиран од Римјаните во 58 година п.н.е., но контролата врз островот се менува помеѓу Римјаните и Птоломејското кралство до 22 година п.н.е. кога Кипар официјално го добива статусот на сенатска провинција.<ref>{{Наведена книга|title=Cyprus From the Stone Age to the Romans: The Roman Period|last=Karageorghis|first=Vassos|publisher=Thames & Hudson|year=1982|pages=177–178}}</ref> Од [[Битка кај Акциум|битката кај Акциум]] во 31 година п.н.е. до седмиот век со Кипар управувале Римјаните. Кипар официјално влегува во рамките на [[Византија|Источното Римско Царство]] во 293 година од н.е.<ref>[https://www.ancient.eu/cyprus/ Ancient History Encyclopedia - Antonios Loizides. Ancient.eu]</ref>
'''Кипар''' бил [[Сенаторска провинција|сенатска провинција]] во рамките на [[Римската Империја]]. Иако мала провинција, поседувал неколку добро познати религиозни светилишта и значајно се истакнувал во трговијата на [[Средоземното Море]], особено во производството и трговијата на кипарскиот [[бакар]].
 
'''Кипар''' бил [[ Сенаторска провинција |сенатска провинција]] во рамките на [[Римската Империја]]. Иако мала провинција, поседувал неколку добро познати религиозни светилишта и значајно се истакнувал во трговијата на [[Средоземното Море]], особено во производството и трговијата на кипарскиот [[бакар]]. Островот Кипар се наоѓал на стратешки важна позиција по источните средоземни трговски патишта и во текот на првиот милениум пред нашата ера бил контролиран од разни империјални сили како што се [[Асирија|Асирците]], [[Ново Кралство|Египќаните]], [[Античка Македонија|Македонците]], и на крајот [[Римско Царство|Римјаните]]. Кипар е анектиран од Римјаните во 58 година п.н.е., но контролата врз островот се менува помеѓу Римјаните и Птоломејското кралство до 22 година п.н.е. кога Кипар официјално го добива статусот на сенатска провинција.<ref>{{Наведена книга|title=Cyprus From the Stone Age to the Romans: The Roman Period|last=Karageorghis|first=Vassos|publisher=Thames & Hudson|year=1982|pages=177–178}}</ref> Од [[Битка кај Акциум|битката кај Акциум]] во 31 година п.н.е. до седмиот век со Кипар управувале Римјаните. Кипар официјално влегува во рамките на [[Византија|Источното Римско Царство]] во 293 година од н.е.<ref>[https://www.ancient.eu/cyprus/ Ancient History Encyclopedia - Antonios Loizides. Ancient.eu]</ref>
Под римска власт Кипар бил поделен на четири главни области: [[Саламина|Саламин]], [[Пафос]], [[ Амат |Аматунда]] и [[ Лапетос |Лапaтос]].<ref name="Karageorghis-178">{{Наведена книга|title=Cyprus From the Stone Age to the Romans: The Roman Period|last=Karageorghis|first=Vassos|publisher=Thames & Hudson|year=1982|page=178}}</ref> Пафос бил главен град на островот во текот на римскиот период, сè додека Саламин не бил одново изграден како Константија во 346 година од н.е.
 
Под римска власт Кипар бил поделен на четири главни области: [[СаламинаСаламин|Саламин]], [[Пафос]], [[ Амат |Аматунда]] и [[ Лапетос |Лапaтос]].<ref name="Karageorghis-178">{{Наведена книга|title=Cyprus From the Stone Age to the Romans: The Roman Period|last=Karageorghis|first=Vassos|publisher=Thames & Hudson|year=1982|page=178}}</ref> Пафос бил главен град на островот во текот на римскиот период, сè додека Саламин не бил одново изграден како Константија во 346 година од н.е.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{Стар Рим-никулец}}
 
{{Римски провинции (117 година)}}