Разлика помеѓу преработките на „Ага“

Додадени 410 бајти ,  пред 1 година
Ага е чест назив и семејно име во [[Пакистан]] и [[Авганистан]].
 
==Агата како тема во уметностанародното творештво==
* „[[Иво Сенковиќ и агата од Рибник]]“ ([[српски]]: ''Иво Сенковић и ага од Рибника'') - српска народна [[еп]]ска (јуначка) песна.<ref>„Иво Сенковић и ага од Рибника“, во: Војислав Ђурић, ''Антологија српских народних јуначких песама''. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 331-341.</ref>
* „[[Марко Крале и Алил-ага]]“ ([[српски]]: ''Марко Краљевиһ и Алил-ага'') - српска епска (јуначка) песна.<ref>Војислав Ђурић, ''Антологија српских народних јуначких песама''. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 175-179.</ref>
* „[[Џемаил ага и Иванчо војвода]]“ - македонска народна песна.<ref>Томе Саздов, ''Грива тресе, бисер рони'' (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 90-91.</ref>
* „Селим ага и Ѓорѓија Лажот“ - македонска народна песна.<ref>Томе Саздов, ''Грива тресе, бисер рони'' (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 126.</ref>