Швабија: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с →‎Поврзано: Јазична исправка, replaced: Исто така види → Поврзано using AWB
с →‎Рана историја: Правописна исправка, replaced: 5-тиот век → 5 век, 9-тиот век → 9 век using AWB
Ред 21:
Името ''Суеба'' е изведено од оној на ''[[Свеви]]'' . Тој се користи веќе од Тацит во 1 век, иако во поинаква географска смисла: Тој го нарекува [[Балтичко Море]] ''Маре Суевиум'' ("Суебинското Море") по Суонците и го завршува својот опис на Суонците и Ситоните со "Тука се завршува Свевија "( ''Hic Suebiae finis'' ).<ref name="Tacitus45">''Germania'' [http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0083%3Achapter%3D45 Section 45].</ref> До средината на 3 век, групите Суеби го формираат суштинскиот елемент на новата племенска алијанса позната како [[Алемани|Амаманни]], која се проширила кон римската Лимес источно од Рајна и јужно од Мајна. Аламанни понекогаш се нарекувале и Суеби дури и во тоа време, а нивната нова населба веднаш била позната како Suebia. Во [[Голема преселба на народите|периодот]] на [[Голема преселба на народите|миграција]], Суеб (Амаманни) го преминал Рајна во 406 година, а некои од нив го основале Кралството Свеви во Галиција. Друга група се населила во делови од Панонија, откако [[Хуни|Хунтите]] биле поразени во 454 година во битката кај Недао .
 
Алеманците биле раководени од независни кралеви во текот на 4-тиот до 5-тиот век, но паднале под доминација на [[Франки]]те во 6-та ( [[Битка кај Толбијак|Битката за Толбиак]] 496).<ref>Also, a number of Suebi reached the [[Iberian Peninsula]] under king [[Hermeric]] and established an independent kingdom known as the [[Suebic Kingdom of Galicia|Galliciense Regnum]], which existed during 410&#x2013;585.
See [http://www.documentacatholicaomnia.eu/02m/0430-0484,_Victor_Vitensis,_Historia_Persecutionis_Africae_Provinciae,_MLT.pdf Victor Vitense ''Persecutiones'', I].</ref> До крајот на 5 век, областа населена од страна на Алемани се протегала на [[Алзас]] и на швајцарското плато, граничи со [[Баварци|Баварија]] на исток, [[Франки]]те на север, остатоците на римската Галија на запад, Ломбардите и [[Готи]]те, обединета во [[Одоакар|Кралството Одоасер]], на југ.
 
Името ''Аламаннија'' се користело во 8-от век, а од 9-тиот век, ''Суебја'' повремено се користел за ''Аламаннија'', додека ''Аламаннија'' постојано се користел за конкретно да се однесува на [[Алзас]] . До 12-тиот век, ''Суебија'' наместо ''Аламаннија'' постојано се користеше за територијата на Војводството Швабија .<ref>''in pago Almanniae'' 762, ''in pago Alemannorum'' 797, ''urbs Constantia in ducatu Alemanniae'' 797; ''in ducatu Alemannico, in pago Linzgowe'' 873. S. Hirzel, ''Forschungen zur Deutschen Landeskunde'' 6 (1888), p. 299.</ref>
 
== Швабијанци ==
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Швабија