Разлика помеѓу преработките на „Пипин Малиот“

Одземени 12 бајти ,  пред 1 година
с
Правописна исправка, replaced: 8-ми век → 8 век using AWB
с (Правописна исправка, replaced: 8-ми век → 8 век using AWB)
Во Франкиското кралство единството на кралството суштински било поврзано со кралската личност. Затоа Карломан, за да го осигура единството, на тронот го поставил Хилдерик, припадник на Меровинзите (743). Потоа во 747 Карломан или самиот одлучил или пак бил притиснат да оди во манастир. Ова ја оставило Франкија во рацете на Пипин како единствен мајордан на Палатата и како ''dux et princeps Francorum''.
 
Во времето на повлекувањето на Карломан, Грифо побегнал од својот затвор и побегнал кај војводата [[Одило од Баварија]], кој бил оженет со Хилтруда, сестрата на Пипин. Пипин го задушил бунтот кој го водел неговиот полубрат и успеал целосно да ги обнови границите на кралството.
 
После реорганиацијата на Франкија од страна на Карло Мартел, оној што ја имал титулата ''dux et princeps Francorum'' бил заповедник на кралската војска, а исто и административни обврски како мајордом на палатата, и особено командант на гардата која Карло Мартел почнал да ја оддржува година после Тулуз во 721.
==Првиот каролиншки крал {{anchor|Првиот каролиншки крал}} ==<!-- linking to this narration --->
 
За првпат благословен во 752 во [[Соасон]] од страна на архиепископот од [[Мајнц]], Пипин и вторпат бил церемонијално благословен во Базиликата Сен-Дени во 754, стекнувајќи и титула Romanorum (Патрициј на Римјаните) и ова е прво забележано крунисување од страна на Папа на народен владетел кој не припаѓал на кралска лоза. Бидејќи во тој период луѓето кусо живееле, а Пипин сакал семејството да ја наследи титулата, Папата ги благословил исто така и синовите на Пипин, Карло (подоцна понат како Карло Велики) и Карломан.
 
Пипин ги донесувал одлуките на [[Хилдерик III]] кој само ја имал титулата крал но ја немал моќта. Бидејќи Пипин ја имал целата контрола вр благородниците и ја извршувал моќта на кралот, му поставил на [[Папа Захариј|папата Захариј]] сугестивно прашање:
Силно притиснат од [[Ломбарди]]те, папата Захариј го одобрил ова барање од Франките да се стави крај на неприфатливите услови во врска со вршење на кралската власт и одговорил дека ''de facto'' моќта е поважна од ''de jure'' моќта.
 
По оваа одлука тронот се ослободил. Хилдерик III бил разрешен и пратен во манастир. Тој бил последниот од Меровинзите.
 
Согласно стариот обичај, Пипин бил иззбран за крал на Франките од страна на собрание на франкиското благородништво, а воедно имал и голема војска која застанала на негова страна. Во меѓувреме, Грифо продолжил со неговиот бунт, но најпосле бил убиен во битката кај Сен-Жан-де-Мориен во 753.
==Ширење на франкиското кралство==
[[File:Muslim troops leaving Narbonne to Pepin le Bref in 759.jpg|thumb|Муслиманските трупи го предаваат [[Нарбон]] на Пипин Малиот во 759, после 40 години окупација.]]
Првиот значаен потег на Пипин како крал е што тргнал во војна против ломбардскиот крал [[Аистулф]], кој се проширил во ''[[Војводство од Рим|ducatus Romanus]]''. Победник, тој го натерал ломбардскиот крал да го врати имотот што го одземал од Црквата. Го потврдил папскиот имот на [[Равена]] и [[Пентаполис]], таканаречената [[Пипинова даровница]], каде била воспоставена [[Папската држави|папската држава]] и започнало временото владеење на папството.<ref>{{CathEncy|wstitle=Pepin the Short}}</ref> Околу 752, вниманието го насочил кон Септиманија, најпрво кај [[Нарбона]], но дури после 7 години, во 759, успеал да ја одземе од муслиманските освојувачи од [[Иберија]] <ref>{{cite web | url = http://libro.uca.edu/lewis/sfc1.htm | title = The Development of Southern French and Catalan Society, 718–1050 | publisher=THE LIBRARY OF IBERIAN RESOURCES ONLINE | accessdate =26 September 2010}}</ref> кога тие биле истерани од Хиспанија.
 
Сепак, Аквитанија сé уште била под [[Вајфер од Аквитанија|Вајфер]]овата баскиско-аквитанска власт, надвор од Франкискиот домен. Вајфер се чини ги конфискувал имотите на Црквата, веројатно поделувајќи ги на својата војска. Во 760, поради овие дејства Пипин со мечеви и оган ја опустошил [[Аквитанија#Ран Среден век|Аквитанија]] а грофовиите лојални на Вајфер ја опустошиле Бургундија. Пипин а возврат ги нападнал градовите Клермонт и Бурбон, кои ги бранеле Вајферовите трупи.
 
Во 763, Пипин уште повеќе напредувал во териториите на Вајфер и освоил многу тврдини (Поатје, Лимож, Ангулем итн.), после што Вајферовите контранапади и војнаа станале уште пожестоки. Пипин одбрал да шири терор, да опожарува куќи, да уништува поседи и виногради. Докај 765, бруталната тактика се чини се исплатела на Франките, кои го задушиле отпорот во централна Аквитанија (престолнината на Вајфер, Тулуз, паднала во 767) и го опустошиле целиот регион. Како резултат на тоа, аквитанските благородници и Баскијците од другата страна на [[Гарона]] немале друг избор освен да го прифатат примирјето кое било во полза на Франките (Фронзак, c. 768). Вајфер побегнал но бил убиен од страна на неговите разочарани следбеници.
 
==Наследство==
Неговото владеење, иако не било големо како она на неговите синови, историски било значајно и донело голема придобивка на Франките како народ. Пипиновото земање на круната и титулата Патрициј на [[Рим]], биле повод за царското крунисување на неговиот син на кое обично се гледа како основоположништво на [[Свето Римско царство|Светото римско царство]]. Тој ги направил Каролинззите владејачка династија и најголема сила во Европа. Иако не е познат како голем генерал, тој никогаш не бил поразен за време на неговиот живот.
==Семејство==
.<ref name="treffer">Gerd Treffer: ''Die französischen Königinnen. Von Bertrada bis Marie Antoinette (8.-18. Jahrhundert)''. Pustet, Regensburg (1996) pp. 23-29, ISBN 3791715305, ISBN 978-3791715308</ref>
 
Во 741, Пипин се оженил со [[Бертрада Ланска]]. Нејзиониот татко, [[Кариберт Лански|Хариберт]], бил син на [[Пипин од Херстал|братот на Пипин II']], [[Мартин Лански]]. Се знае дека имале осум деца, од кои најмалку три преживеале додека станат возрасни:
[[Категорија:Починати во 768]]
[[Категорија:Мајордоми на Палатата]]
[[Категорија:Европски владетели од 8-ми век]]
[[Категорија:Погребани во базиликата Сен-Дени]]
[[Категорија:Личности овековечени во споменикот „Валхала“]]