Разлика помеѓу преработките на „Фарадеев закон за индукција“

с
Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана книга → наведена книга (2) using AWB
с (Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана книга → наведена книга (2) using AWB)
'''Фарадеевиот закон за индукција''' опишува еден важен феномен кој е и основен закон на електромагнетизмот и кој се применува во рабоатата на [[трансформатор]]ите, [[електричен генератор|електричните генератори]] и други електрични машини. Законот гласи:<ref>See, for example,
{{цитирананаведена книга
|author=M N O Sadiku
|title=Elements of Electromagnetics
|url=http://books.google.com/books?id=w2ITHQAACAAJ&dq=isbn:0-19-530048-3&lr=&as_brr=0
|isbn=0-19-530048-3}}
</ref>
 
{{Quotation|Индуцираната [[електромоторна сила]] (ЕМС) во затворено коло е еднаква на брзината на промената на [[магнетен тек|магнетниот тек]] низ колото.}}
 
Законот е откриен од [[Мајкл Фарадеј]] во 1831, а независно истовремено и од [[Џозеф Хенри]].
 
Квантитативно, законот се изразува со следнава формула:<ref name=Chow>
{{цитирананаведена книга
|author=Tai L. Chow
|title=Electromagnetic theory
 
:<math>\mathcal{E}</math> е електромоторната сила во [[волт]]и,
:<font style="font-family:Times New Roman;font-size:16px;">Φ<sub>B</sub></font> е [[магнетен тек|магнетниот тек]] (флукс) низ колото во [[вебер (единица)|вебери]].
 
Насоката на електромоторната сила (ЕМС) е дадена со [[Ленцов закон|Ленцовиот закон]].
 
Во принцип, постојат два начини да се врши промена на магнетниот тек низ електрично коло. Едниот, кој се користи кај трансформаторите, е со наизменична струја која создава променливо магнетно поле, а другиот, кој главно се користи кај генераторите, е кога електричното коло, (во случајов намотките на генераторот) ротираат низ статично магнетно поле, со што текот се менува.
 
[[Податотека:Induktionsapparat_hg.jpg|thumb|Индукциона машина која се користи за демонстрација на електромагнетната индукција.]]
 
 
== Електромагнетна и електростатска индукција ==
 
Феноменот на електромагнетната индукција не треба да се меша со [[електростатска индукција|електростатската индукција]] која создава електрицитет преку триење или допир помеѓу два различно наелектризирани објекти.
 
== Фарадеев закон во интегрална форма ==
:'''E''' и '''B''' се [[Електрично поле|електричното]] и [[Магнетно поле|магнетното поле]],
:∇ <big>×</big> означува промена
:<math>\begin{matrix} \frac{\part}{\part t}\end{matrix}</math>  означува делумен извод по времето при фиксно растојание '''r''' .<ref>For an explanation of why this equation does not explain motional EMF, see, for example, Griffiths ''Introduction to Electrodynamics'', pp.301-3, or Feynman ''Lectures on Physics'', Ch. II-17</ref>
 
Оваа форма на равенката е позната и како Максвел-Фарадеева равенка, или една од четирите [[Максвелови равенки]].
 
[[Податотека:Surface integral illustration.png|right|thumb|Слика 1.: Површинскиот интеграл се дефинира како збир на мали површини од кои секоја површина е асоцирана со вектор d'''A''' со должина еднаква на таа елементарна површина и насока нанадвор.]]
[[Податотека:Vector field on a surface.PNG|right|thumb|250px|Слика 2.:
 
Figure 2: A vector field '''F''' ( '''r''', ''t'' ) defined throughout space, and a surface Σ bounded by curve ∂Σ moving with velocity '''v''' over which the field is integrated.]]
For a tightly-wound [[inductor|coil of wire]], composed of N identical loops, each with the same Φ<sub>B</sub>, Faraday's law of induction states that
 
:<math> \mathcal{E} = - N{{d\Phi_B} \over dt}</math>
 
where:
:<math>\mathcal{E}= B \ell v</math>,
where ℓ is the distance between electrodes in the magnetic flow meter.
-->
 
== Наводи ==