Донтов метод: Разлика помеѓу преработките

Одземени 4 бајти ,  пред 2 години
с
Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB
(Додадов објаснување за тоа како методот е приближна пропорционалност и како да се пресмета кои гласови беа изоставени.)
с (Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB)
'''Д'Онтовиот метод''' ([[англиски јазик|англиски]]: ''D'Hondt method'') е метод за распределба на [[мандат]]и од [[политичка партија|партиските]] листи според пропорционална застапеност, користејќи го [[метод на највисок просек|принципот на највисок просек]]. [[математика|Математички]], но не и оперативно, тој е еквивалентен на методот на ''Џеферсон'' и на ''Бадер-Оферовиот'' метод.
 
Овој метод за прв патпрвпат бил користен во [[1899]] година во [[Белгија]] и е именуван според [[Белгија|белгискиот]] математичар [[Виктор Донт]]. Тој е помалку пропорционален отколку другиот популарен метод за распределба, [[Сен-лагеов метод|Сен-лагеовиот]], бидејќи Донтовиот метод повеќе ги фаворизира поголемите политички партии и коалиции над помалите.<ref>{{cite conference
| first = Friedrich
| last = Pukelsheim
* s - бројот на мандати што го добила листата досега (во почетокот е 0 за сите листи).
 
Тоа значи дека според овој систем, вкупниот број гласови што ќе ги добие секоја партиска листа поединечно се дели со 1, потоа со 2, со 3, со 4, и сè така до крајниот број на кандидати што треба да бидат избрани во одредена изборна единица. Добиените изборни количници се подредуваат по големина, а најголемите броеви се мандатите што ги добиле соодветните листи. Секоја листа со кандидати добива пратенички места колку што има најголеми количници во вкупниот број определени места.
 
''Пример'': Ако на изборите учествуваат четири партии со свои листи, А, Б, В и Г, и добиле на пример: А = 100.000 гласа, листата Б = 80.000 гласа, листата В = 30.000 гласови, а листата Г = 20.000 гласови, бројот на гласовите на секоја партија се дели со 1, со 2, со 3... до 8.
Остатоците од партијата <math>p</math> се пресметуваат како
::<math>r_p = v_p - (1-\pi^*) s_p,\; r_p \in [0, v_p], \sum_p\,r_p=\pi^*</math>.
 
 
За да видите како функционира ова, продолжете со примерот со четирите партии. Партијата А доби 43,5% од гласовите, партијата Б 34,8%, партијата В 13% и партијата Г 8,7%. Донтов метод даде А 50% од местата, Б 37,5%, В 12,5% и Г 0%. Соодносот на предност на А е 1,15, од Б 1,08, од В 0,96 и од Г 0. Најголем однос на предност, 1,15, припаѓа на А. Така, вкупните остатоци се 1 - 1 / 1,15 = 0,13 или 13%. Остатоците од А се 0%, Б-ните 2,2%, В-овите 2,2% и Г-те 8,7%. Застапените гласови на А се 43,5%, од Б 32,6%, од В 10,9% и од Г 0%.
!87%
|}
 
 
==Користење==