Османлиски војни во Европа: Разлика помеѓу преработките

с
Правописна исправка, replaced: Османлиската империја → Османлиското Царство (7) using AWB
с (Правописна исправка, replaced: Отоманската Империја → Отоманското Царство (11) using AWB)
с (Правописна исправка, replaced: Османлиската империја → Османлиското Царство (7) using AWB)
{{Војска на Отоманското Царство}}
[[File:Ottoman empire.svg|180px|thumb|right|ОсманлискатаОсманлиското империјаЦарство (1683)]]
'''[[Османлиска империја|Османлиските]] војни во [[Европа]]''' биле војните помеѓу [[Отоманци]]те и Европејците на европска територија. Исто така се нарекуваат '''Отомански''' и '''Турски војни''' во старите текстови.
 
== Подем на Отоманското Царство ==
{{See also|Подем на Отоманското Царство}}
{{Воена и политичка историја на ОсманлискатаОсманлиското империјаЦарство
| Main= Подем на Отоманското Царство
| години=154
== Територијално проширување ==
{{See also|Територијално проширување на Отоманското Царство}}
{{Воена и политичка историја на ОсманлискатаОсманлиското империјаЦарство
| Main= Територијално проширување на Отоманското Царство
| години=230
== Стагнација ==
{{See also|Стагнација на Отоманското Царство}}
{{Воена и политичка историја на ОсманлискатаОсманлиското империјаЦарство
| Main= Стагнација на Отоманското Царство
| години=133
== Пад ==
{{See also|Пад на Отоманското Царство}}
{{Воена и политичка историја на ОсманлискатаОсманлиското империјаЦарство
| Main= Пад на Отоманското Царство
| години=82
== Распаѓање ==
{{See also|Распаѓање на Отоманското Царство}}
{{Воена и политичка историја на ОсманлискатаОсманлиското империјаЦарство
| Main= Распаѓање на Отоманското Царство
| години=14
===Балкански војни===
 
Терминот '''Балкански војни''' се однесува на две војни, што се случиле во [[Југоисточна Европа]] во [[1912]] и [[1913]] година. [[Прва балканска војна|Првата балканска војна]] започнала на [[8 октомври]] [[1912]] година кога [[Бугарија]], [[Грција]], [[Црна Гора]] и [[Србија]] (Види: [[Балкански сојуз]]), ја нападнале [[Османлиска империја|ОсманлискатаОсманлиското империјаЦарство]]. Војната завршила со потпишување на [[Лондонски договор, 1913|мировен договор]] во [[Лондон]].
 
[[Втора балканска војна|Втората балканска војна]] избила на [[16 јуни]] [[1913]] година кога Бугарија, незадоволна од своите придобивки, ги нападнала своите поранешни сојузници, [[Србија]] и [[Грција]]. Војната завршила со потпишување на [[Букурешки договор, 1913|мировен договор во]] [[Букурешт]].