Разлика помеѓу преработките на „Азотни оксиди“

Додадени 32 бајти ,  пред 9 месеци
нема опис на уредувањето
(Поправка на печатни и граматички грешки)
(азотен моноксид + кислород + вода → азотна киселина).
 
Азотниот моноксид исто така учествува во создавањето [[Озонската дупка|озонска дупка]] во [[тропосфера]]та.<ref>{{cite journal |author=D. Fowler,|display-authors= ''et al.'' |year=1998 |title=The atmospheric budget of oxidized nitrogen and its role in ozone formation and deposition |journal=New Phytologist |volume=139 |pages=11-23 |doi=10.1046/j.1469-8137.1998.00167.x }}</ref>
 
== Биогенетичко потекло ==
Во [[земјоделство]]то употребата на минерални ѓубрива и збогатувањето на земјиштето со [[азотно ѓубриво]] исто така помага за збогатување на атмосферските NO<sub>''x''</sub>, преку процесот денитрификација на активните материи од минералното ѓубриво со помош на микроорганизмите кои го забрзуваат на процесот.<ref>{{Cite journal
|author=J.N. Galloway,|display-authors= ''et al.''
|year=2004
|title=Nitrogen cycles: past, present, and future