Инвестиции: Разлика помеѓу преработките

Одземени 3.809 бајти ,  пред 3 години
обновување, поправки, бришење нејасен текст, дополнување
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
обновување, поправки, бришење нејасен текст, дополнување
 
Ред 1:
'''Инвестиција''' епретставува давложување сепроизводни распределуваат пари (или понекогаш друг ресурс, како што е [[време]])фактори во очекување на некоја корист во иднина - на пример, '''инвестиција''' во [[издржливотрајно добро]], во [[недвижен имот]] од [[услужната индустрија]], во [[Фабрика|фабрики]] за [[секундарен сектор на стопанството|производство]], во [[развој на производи]], и во [[истражување и развој]].
 
==Пресметка на профитабилноста на инвестицијата==
Приносот може да се состои од приходи од капитални добивки или приход од инвестиции, вклучувајќи ја [[дивиденда]], [[интерес]], приход од наемниништва и итн,или комбинација од двете. Проектираното економско враќање е соодветно намалена вредност на идните пријави. Историскиот поврат се состои од реалната капитална добивка (или загуба) или приход (или и двете) во одреден временски период.
Пресметката на исплатливоста, т.е. профитабилноста на инвестицијата се врши на определена дата така што се споредува вредноста на вложените [[Фактори на производството|производни фактори]] и проценетите идни приходи од проектот. Притоа, бидејќи вложувањето на производните фактори се вршело во минатите временски периоди, нивните поединечни износи се [[Камата|вкаматуваат]] до моментот на пресметката. Од друга страна, бидејќи приносите на инвестицијата ќе бидат остварени во иднината, нивните очекувани вредности се [[Дисконтирање|дисконтираат]] до денот на пресметката. Оттука, [[профит]]абилноста на инвестицијата се пресметува како разлика меѓу дисконтираните идни приходи и вкаматените минати издатоци.<ref>Alfred Marshal, ''Principles of Economics''. Amherts, New York: Prometheus Books, 1997, стр. 168-170.</ref>
 
Инвеститорите генерално очекуваат повисока [[стапка на поврат|враќање]] од [[ризик]] инвестициите. Финансиските средства се движат од ниско ризични, ниски [[стапки на враќање|поврат]] инвестиции, како што се високо квалитетни [[државни обврзници]], на оние со повисок ризик и повисока очекувана пропорционална награда, како што се [[нови пазари]], [[акција|акции]], инвестиции.
 
Инвеститорите, особено на почетниците, честопати се советуваат за да донесат одредена [[инвестициона стратегија]] и [[диверзификација (финансии)|диверзифицираат]]. Диверзификацијата има статистички ефект за намалување на вкупниот [[ризик]].
 
==Поврзани термини==
 
Инвестицијата се разликува од [[арбитража]], при што [[профитот (сметководствена)|профит]] се генерира без да се вложува капитал со ризик.
 
Инвеститорот може да носи ризик од губење на некои или сиот нивен [[Капитал (економија)|капитал]], додека кај [[заштеда]]та (како на пример во [[банкарски депозит]]) ризикот од загуба [[номинална вредност]] е нормално далечински. (Забележавме дека ако валутата на штедна книшка се разликува од домашната валута на носителот на сметката, тогаш постои ризик девизниот курс помеѓу двете валути да се движи неповолно, така што вредноста во домашната валута на имателот е на сметката на штедна книшка која што ќе се намали).
 
[[Шпекулација|Шпекулациите]] вклучуваат ниво на ризик што е поголемо отколку што повеќето инвеститори генерално сметаат дека се оправдани со очекуваниот поврат. Алтернативна карактеризација на шпекулациите е нејзината краткорочна, опортунистичка природа.
 
==Историја==
 
[[Кодекс на Хамураби|Кодексот на Хамураби]] (околу 1700 п.н.е.) обезбедил правна рамка за инвестирање, воспоставувајќи средства за залог на колатерал кодифицирајќи ги должничките и доверителските права во однос на заложеното земјиште. Казните за прекршување на финансиските обврски не биле толку сериозни како оние за кривични дела поврзани со повреда или смрт.
Во почетокот на 1900-те купувачите на акции, обврзници и други хартии од вредност биле опишани во медиумите, академските институции и трговијата како [[шпекулации | шпекуланти]]. До 1950-те, поимот инвестиција го означи поконзервативниот крај на спектарот на хартии од вредност, додека шпекулациите беа применети од страна на финансиските брокери и нивните рекламни агенции до повисоки ризични хартии од вредност во мода во тоа време. Од последната половина на 20 век, условите шпекулации и шпекулант посебно се однесуваат на ризик вложувања.
 
==Поврзано==
* [[Економија]]
 
== Наводи ==
[[Категорија:Економија]]
{{наводи}}
 
[[Категорија:ЕкономијаМикроекономија]]