Разлика помеѓу преработките на „Договор од Берлин (1878)“

Одбиена последната промена (од 92.53.45.197) и ја поврати преработката 3845028 на Виолетова
(→‎Одлуки од Конгресот: So toa sto dodadov pred makedonija severna makedonija)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
(Одбиена последната промена (од 92.53.45.197) и ја поврати преработката 3845028 на Виолетова)
== Одлуки од Конгресот ==
На Конгресот се одлучило:
* на Отоманската империја да ѝ се вратат во владение териториите на Severna [[Македонија]] и [[Одринска Тракија]] од [[Санстефанска Бугарија]] кои ѝ биле одземени со [[Санстефански Договор|Санстефанскиот договор]] во полза на Бугарија. Исто така, според претходно склучени во Руско-британски договор (од 30 мај 1878 година), територијата на Бугарија е околу три пати намалена од предвидената во Санстефанскиот договор (било решено Бугарија да се простира на територијата која се наоѓа само северно од [[Стара Планина]]).
* Од остатокот од територијата на [[Санстефанска Бугарија]], односно [[Источна Румелија]] потпаднала под турска власт и се здобила со статус на автономна област;
* [[Србија]], [[Црна Гора]] и [[Романија]] да добијат независност;<ref>Мира Радојевиќ, Љубодраг Димиќ, Србија у Великом рати 1914 -н1918, Слово љубве - Буквибукс, Скопје, 2018, стр. 11 - 15.</ref>