Разлика помеѓу преработките на „Гемологија“

Додадени 1.557 бајти ,  пред 9 месеци
===Распознавање според спектроскопија===
Овој метод користи сличен принцип со начинот на кој призмата ја разложува белата светлина на нејзините компоненти. Се користи гемолошки спектроскоп за се анализа на селективната апсорпција на светлината во внатрешноста на скапоцениот камен. Во суштина, кога светлината преминува од една средина во друга, се прекршува. Сината светлина се прекршува повеќе отколку црвената. Во зависност од материјалот од кој е составен скапоцениот камен, ќе се приспособи количината на прекршената светлина. Обојувачките индикатори или хромофорите ги индицираат појасите во спектроскопот и покажуваат кој елемент е одговорен за бојата на каменот. Прикажаните бранови должини се мерат во нанометри.
 
=== Распознавање според примеси во кристалот ===
[[File:Curved_Striations_in_Synthetic_Color-Change_Sapphire.jpg|thumb|Закривеноста набљудувана кај овој променлив по боја вештачки сафир, се должи на процес познат како Вернејов процес или, огнено слевање. Во текот на овој процес, фино издробен материјал се загрева на крајно високи температури. Така стопениот материјал капе низ отвор на печката во облик на топка. Оваа стопена маса од корунд се лади и кристализира, и завртува со што се добиваат набљудуваните линии. Природниот корунд не се создава на овој начин и кај него недостигаат закривените линии.]]
[[File:Three_Phase_in_Rock_Crystal_Quartz,_Pakistan.jpg|thumb|left|Три примеси во парче кварцен кристал.]]
[[Примес (минерал)|Примесите]] можат да им помогнат на гемологистите за да се определи дали еден скапоцен камен е природен, синтетички или топлотно обработен (т.е. поправки на кристалот или загревање).
{{clear}}
 
== Поврзано ==