Разлика помеѓу преработките на „Леб“

Додадени 252 бајти ,  пред 1 година
==Лебот како тема во уметноста и во популарната култура==
Лебот се јавува како тема во дела од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Леб и вино“ - песна на српскиот поет [[Миодраг Павловиќ]].<ref>Miodrag Pavlović, ''Izabrane pesme''. Beograd: Rad, 1979, стр. 128-129.</ref>
* „Леб, хашиш и месечината“ - песна на сирискиот поет [[Низар Кабани]].<ref>''Arapska poezija''. Beograd: Rad, 1977, стр. 112-114.</ref>
* „Леб“ - песна на македонската поетеса [[Николина Андова]] од 2013 година.<ref>Николина Андова, ''Влезот е од другата страна'', Темплум, Скопје, 2013.</ref>
* „Леб, хашиш и месечината“ - песна на сирискиот поет [[Низар Кабани]].<ref>''Arapska poezija''. Beograd: Rad, 1977, стр. 112-114.</ref>
* „Леб и вино“ - песна на српскиот поет [[Миодраг Павловиќ]].<ref>Miodrag Pavlović, ''Izabrane pesme''. Beograd: Rad, 1979, стр. 128-129.</ref>
* „[[Леб и страв]]“ ([[српски]]: ''Hleb i strah'') - кус [[роман]] на српскиот писател [[Милисав Савиќ]] од 1991 година.<ref>Milisav Savić, ''Hleb i strah''. Beograd: Laguna, 2019.</ref>
* „[[Леб и сол]]“ - македонска [[Рок-музика|рок]]-група.