Разлика помеѓу преработките на „Сенека Помладиот“

с
(дополнување)
 
==Биографија==
Сенека се родил во [[Кородба]], во богато [[семејство]], така што почетното [[образование]] го стекнал во [[Рим]]. Подоцна станал учител и советник на императорот [[Нерон]]. Тој наследил голем имот, но самиот го зголемил богатството уште повеќе. Поради учеството во Пизоновата завера против [[Нерон]], тој бил осуден на смрт и бил принуден да си ги пресече вените.<ref>„Lucije Anej Seneka“, во: ''Rimska lirika''. Beograd: Rad, 1964, стр. 101.</ref> <ref>„Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, ''Pohvala ludosti''. Beograd: Rad, 2016, стр. 142.</ref>
 
==Книжевно творештво==