Сенека Помладиот

Луциј Анеј Сенека, познат како Сенека Помладиот (латински: Lucius Annaeus Seneca, 4 п.н.е. - 65) — римски државник, поет, драматург и филозоф.

Луциј Анеј Сенека
Seneca-berlinantikensammlung-1.jpg
Сенека Помладиот
Роден(а)ц. 4 п.н.е.
Кордоба, Хиспанија
Починал(а)65 (на 68–69 г.)
Рим
НационалностРимјанско
Други имињаСенека Помладиот, Сенека
ПериодАнтичка филозофија
ПодрачјеЗападна Филозофија
ШколаСтоицизам

ЖивотописУреди

Сенека се родил во Кородба, во богато семејство, така што почетното образование го стекнал во Рим. Подоцна станал учител и советник на императорот Нерон. Тој наследил голем имот, но самиот го зголемил богатството уште повеќе. Поради учеството во Пизоновата завера против Нерон, тој бил осуден на смрт и бил принуден да си ги пресече вените.[1][2]

Книжевно творештвоУреди

Сенека бил учен и сестрано надарен човек, голем мислител и плоден писател кој пишувал поезија и проза. Од неговото богато творештво се сочувани следниве дела:[1]

  • „Дијалози“ (во 12 книги) кои содржат разговори за среќниот живот, душевниот мир, гневот, краткотрајноста на животот, итн.
  • „Писма до Луцилиј“ (20 книги) - 124 писма со морална содржина во кои дава упатства за добар живот.
  • Тој е автор и на девет трагедии.

Филозофски погледиУреди

Во својата книга „За природата“ го разгледувал прашањето зошто нивото на океаните останува исто покрај непрекинатиот прилив на вода од реките и дождовите. Тој сметал дека мора да постои некој механизам со кој водата од морињата се враќа во воздухот и на копното и како објаснување ја понудил првата верзија на хидролошкиот циклус.


  1. 1,0 1,1 „Lucije Anej Seneka“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 101.
  2. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 142.