Разлика помеѓу преработките на „Демокрит“

Додадени 194 бајти ,  пред 1 година
ситна поправка, дополнување
(Одбиена последната промена (од Risto hot sir) и ја поврати преработката 3627149 на Kolega2357)
(ситна поправка, дополнување)
{{Без извори|датум=август 2010}}
[[Податотека:Demokrit.jpeg|thumb|Демокрит од Абдера]]
'''Демокрит''' од [[Абдера]] (околу [[460]]-[[370]] п.н.е.) е најзначајниот преставник на [[Материјализам|материјализмот]] во [[антика]]та.
'''Демокрит''' од [[Абдера]] (околу [[460]]-[[370]] п.н.е.) е најизразит преставник на [[Материјализам|материјализмот]] во [[антика]]та. Тој неговото богатство го потрошил патувајќи по [[Египет]], [[Вавилон]] и [[Грција]]. Тој сметал дека постојат битие и небитие. На битието гледал како на сетилно достапна објективна состојба на светот. Битието, според него, е деливо. Меѓутоа делењето не може да оди до бесконечност, туку мора да запре на некои делчиња што не можат понатаму да се делат. Нив Демокрит ги нарекол [[атом]]и (неделиво). За да докаже дека постојат атомите се служи со еден аргумент на [[Зенон]]. Тој образложува: ,,Ако предметите бесконечно се делат на се поситни и поситни делчиња, тогаш ќе има бесконечен број делчиња. Ако тие имаат големина колку и да е мала, збирот од бесконечно ситни делчиња ќе даде бесконечно голем предмет. Но и овие делчиња да немаат големина, тогаш збирот на бесконечен број делчиња на еден предмет што немаат големина дава предмет без големина". И така претпоставката дека деливоста на секој предмет оди до бесконечност е невозможна (апсурдна), според тоа [[Логика|логички]] следи дека секој предмет кој има определена големина е составен од атоми. За атомите не можеме да речеме ништо друго освен дека се битие. Тие се [[концентрација]] на битието, апсолутна набиеност. Спојувајќи се, атомите, кои, поради тоа што се мали се сетилно недостапни, ги градат сложените тела кои го минуваат прагот на осетливоста и се достапни на сетилното познание. Сложените тела се составени од битие и небитие, од атоми и од празнина.Елејската школа учела дека битието мора да биде нешто исполнето,цврсто,неменливо. Демокрит се согласувал со тоа. За Демокрит животниот идеал бил да биде автономен и слободен како што атомите се самостојни во постоењето,формата и во своето движење. Го викале ''мудриот'' со што се кажува дека тој и Аристотел биле најучени во таа епоха. Го викале и ''насмеаниот'' - постојано бил со ведар дух и се насмевнувал.
 
==Биографија==
Демокрит го потрошил неговото богатство патувајќи по [[Египет]], [[Вавилон]] и [[Грција]].
 
==Философија==
'''Демокрит''' одја [[Абдера]] (околуразработил [[460]]-[[370теорија]]та п.н.е.)за еатомите, најизразитпоставена преставникод нанеговиот [[Материјализам|материјализмот]] вопретходник [[антикаЛеукип]]та.<ref>„Beleške“, Тојво: неговотоErazmo богатствоRoterdamski, го''Pohvala потрошилludosti''. патувајќиBeograd: поRad, [[Египет]]2016, [[Вавилон]]стр. и [[Грција]]120.</ref> Тој сметал дека постојат [[битие]] и небитие. На битието гледал како на сетилно достапна објективна состојба на светот. Битието, според него, е деливо. Меѓутоа делењето не може да оди до бесконечност, туку мора да запре на некои делчиња што не можат понатаму да се делат. Нив Демокрит ги нарекол [[атом]]и (неделиво). За да докаже дека постојат атомите се служи со еден аргумент на [[Зенон]]. Тој образложува: ,,Ако предметите бесконечно се делат на се поситни и поситни делчиња, тогаш ќе има бесконечен број делчиња. Ако тие имаат големина колку и да е мала, збирот од бесконечно ситни делчиња ќе даде бесконечно голем предмет. Но и овие делчиња да немаат големина, тогаш збирот на бесконечен број делчиња на еден предмет што немаат големина дава предмет без големина". И така претпоставката дека деливоста на секој предмет оди до бесконечност е невозможна (апсурдна), според тоа [[Логика|логички]] следи дека секој предмет кој има определена големина е составен од атоми. За атомите не можеме да речеме ништо друго освен дека се битие. Тие се [[концентрација]] на битието, апсолутна набиеност. Спојувајќи се, атомите, кои, поради тоа што се мали се сетилно недостапни, ги градат сложените тела кои го минуваат прагот на осетливоста и се достапни на сетилното познание. Сложените тела се составени од битие и небитие, од атоми и од празнина. Елејската школа учела дека битието мора да биде нешто исполнето, цврсто, неменливо. Демокрит се согласувал со тоа. За Демокрит, животниот идеал бил да биде автономен и слободен како што атомите се самостојни во постоењето, формата и во своето движење. Го викале ''мудриот'' со што се кажува дека тој и [[Аристотел]] биле најучени во таа епоха. Го викале и ''насмеаниот'' - постојано бил со ведар дух и се насмевнувал.
 
Позната е неговата изрека:
== Наводи ==
{{наводи}}
* Учебник по филозофија за четврта година по гимназиско образование.
 
{{Нормативна контрола}}