Андрогинија: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
→‎Карактеристики: дополнување
Ред 13:
 
==Карактеристики==
Андрогини карактеристики се оние кои или немаат полова вредност или имаат некои аспекти кои генерално се припишуваат на спротивниот пол.<ref name="Definition">{{cite web |url=http://androgynous.askdefine.com/ |title=Definition of androgynous: Dictionary and Thesaurus |accessdate=13 July 2013}}</ref> Да се ​​каже дека некоја култура или врска е андрогина е да се каже дека во неа нема крути полови улоги и дека луѓето кои се вклучени покажуваат карактеристики или се причестуваат во активности традиционално поврзани со другиот пол. Терминот "андрогин" често се користи за лице чиј изглед или градба го прави одредувањето на [[пол]]от тешко, но генерално не се користи за да се опишат вистински интерполови луѓе.
 
==Андрогинијата како тема во уметноста и во популарната култура==
Да се ​​каже дека култура или врска е андрогина е да се каже дека во неа нема крути полови улоги и дека луѓето кои се вклучени покажуваат карактеристики или се причестуваат во активности традиционално поврзани со другиот пол. Терминот "андрогин" често се користи за лице чиј изглед или градба го прави одредувањето на [[пол]]от тешко, но генерално не се користи за да се опишат вистински интерполови луѓе.
* „Андрогин ум“ (''Androgynous Mind'') - песна на американската рок-група „[[Соник Јут]]“ (''Sonic Youth'') од 1994 година.<ref>[https://www.discogs.com/Sonic-Youth-Experimental-Jet-Set-Trash-And-No-Star/master/9858 DISCOGS, Sonic Youth ‎– Experimental Jet Set, Trash And No Star (пристапено на 20.7.2019)]</ref>'')
 
==Наводи==