Разлика помеѓу преработките на „Демократско-републиканска партија“

с
нема опис на уредувањето
с
| predecessor = [[Анти-администрациска партија]]
| successor = [[Демократска партија (САД)|Демократска партија]] {{small|(Џексонијанци)}}<br>[[Национална републиканска партија]] {{small|(Анти-Џексонијанци)}}
| ideology = {{nowrap|[[Џеферсонска демократија|Џеферсонизам]]}}<br>[[РепубликанизамРепубликанство во САД|Американски републиканизамрепубликанство]]<br>[[Аграризам]]<br>[[Независно министерство за финансии]]<br>[[Децентрализација]]<ref>{{cite web|url=http://www.diffen.com/difference/Anti-Federalist_vs_Federalist|title=Anti-Federalist vs. Federalist|publisher=Diffen}}</ref>
| position = [[Левица (политика)|Левица]]
| colors = {{Color box|#CC0000|border=darkgray}} {{Color box|#FFFFFF|border=darkgray}} {{Color box|#002387|border=darkgray}} [[Црвена боја|црвена]], [[бела боја|бела]] и [[Сина боја|сина]]
}}
 
'''Демократско-републиканска партија''' — поранешна американска политичка партија формирана од страна на [[Томас Џеферсон]] и [[Џејмс Медисон]] во периодот помеѓу 1791 и 1793 со цел да се спротивстават на централистичките политики на [[Федералистичка партија (САД)|Федералистичката партија]] предводена од [[Александар Хамилтон]], кој бил секретар за финансии и архитект на администрацијата на [[Џорџ Вашингтон]].<ref>{{cite web |url= http://www.gilderlehrman.org/history-by-era/early-republic/timeline-terms/democratic-republican-party|title= Democratic-Republican Party|last1= |first1= |last2= |first2= |date= |website= The Gilder Lehrman Institute of American History|publisher= |accessdate= December 7, 2014}}</ref> Од Демократско-републиканската произлегле неколку претседатели како и власт во Конгресот и повеќето сојузни држави во периодот од 1801 до 1825 за време на таканаречениот „[[Прва партија (периодизација)|систем на прва партија]]“. Започнала со дејствување во 1791 како фракција во Конгресот која вклучувала повеќе политичари кои се спротивставувале на новиот устав. Се нарекувале себеси ''републиканци'' поради нивната идеологија, односно [[републиканизам|републиканизмотрепубликанство]]то. Тие немале доверба кон федералистичкиот пристап кон републиканизмотнего. Партијата се поделила во 1824 на џексоновото движење (од кое подоцна произлегла Демократската партија во 1830-те) и на краткотрајната [[Национална републиканска партија|Национална републиканска партија]] (подоцна наследена од [[Виговска партија (САД)|Виговската партија]]).
 
Поимот „Демократско-републиканска“ се користи особено од страна на модерните политиколози со цел да се опиште првата „'''Републиканска партија'''“ (спротивно од модерната републиканска партија формирана во 1854 година). Исто така позната била и како '''„Џеферсонски републиканци“'''. Историчарите вообичаено го користат името „Републиканска партија“
 
„[[Анти-администрациска партија|Анти-администрациската]]“ фракција одржала таен состанок во главниот град ([[Филаделфија]]) со цел да се спротивстави на финансиските планови на Хамилтон. Џеферсон не ги признавал плановите тврдејќи дека тие водат кон монархија и се субверзивни кон републиканизмотрепубликанството. На Џеферсон му била потребна партија на национално ниво со цел да ги предизвика федералистите на чело со Хамилтон кои имале поддршка во поголемите градови. Надворешната политика била причината за најголемите спротивставувања од страна на републиканците во 1794 и 1795 година, особено кога се склучил [[договор на Џеј|договорот на Џеј]] со Велика Британија, која тогаш била во [[Француски револуционерни војни|војна со Франција]]. Републиканците ја сметале Франција за подемократска по револуцијата, додека Британија ја сметале за омразената монархија. Партијата ги сметала многуте од мерките на Хамилтон како неуставни, особено [[Прва банка на САД|националната банка]].
 
Партијата имала најголема поддршка во јужниот дел на САД, а најмала на северниот дел. Се залагала за [[права за сојузните држави]] кои биле наведени во „Принципите од 1798“ и артикулирани во [[Резолуции на Кентаки и Вирџинија|резолуциите на Кентаки и Вирџинија]] на кои би им било овозможено на сојузните држави да поништуваат државен односно федерален закон.<ref>{{cite book|author=Susan Dunn|title=Jefferson's Second Revolution: The Election of 1800 and the Triumph of Republicanism|url=https://books.google.com/books?id=W5MfcSfA_eUC&pg=PA279|year=2004|publisher=Houghton Mifflin Harcourt|page=279|isbn=0618131647}}</ref> Партијата исто така се залагала за правата на [[јоман]]ските фармери. Републиканците биле длабоко посветени на принципите на [[РепубликанизамРепубликанство во САД|републиканизмотрепубликанството]], за кој тие забележувале дека бил загрозен со монархистичките тенденции на хамилтоновите федералисти. Партијата стапила на власт во 1801 со новоизбраниот претседател Џеферсон на [[Претседателски избори во САД, 1800|изборите во 1800]].
 
Партијата ги избирала своите кандидати за претседател на јавно гласање помеѓу членовите на Конгресот. Тука биле вклучени Томас Џеферсон (номиниран во 1796, [[Претседателски избори во САД, 1800|избран во 1800-01]], 1804), Џејмс Медисон (1808 и 1812). По 1824 системот на јавно гласање повеќе не се употребувал. По 1800, партијата доминирала во Конгресот како и повеќе гувернерски места во сојузните држави надвор од [[Нова Англија]]. Во 1824, партијата била поделена на четири различни фракции и недостасувала врска која би ги обединила по распадот на [[Прва партија (периодизација)|системот на прва партија]]. Појавувањето на системот на [[Втора партија (периодизација)|втора партија]] во 1830-те ги обединила поранешните фракции. Една од тие фракции предводена од [[Ендру Џексон]] и [[Мартин ван Бјурен]] се претворила во новата [[Демократска партија (САД)|Демократска партија]] во 1828, додека фракцијата од партијата предводена од [[Џон Квинси Адамс]] и [[Хенри Клеј]] ја формирала [[Национална републиканска партија (САД)|Националната републиканска партија]] во 1828, која што подоцна прераснала во [[Виговска партија (САД)|Виговската партија]].<ref>Paul Kleppner, et. al. ''The Evolution of American Electoral Systems'' (1981), ch 3</ref>