Советски Сојуз: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
|stat_pop1 = 293047571
|footnotes =
<sup>1</sup>На 21 декември 1991 година, единаесет земји од Советскиот Сојуз во [[Алма-Ата]] (12 - [[Грузиски ССР|Грузија]] - како набљудувач) изјавиле дека формираат [[Заедница на независни држави]]. Сојузот на Советските Социјалистички Републики со ова престанува да постои<br />
<sup>2</sup>од 19 септември 1990, па наваму.<br />
<sup>3</sup>Владите на Естонија, Латвија и Литванија изјавиле дека никогаш тие не биле културно поврзани со советските републики. <br /><br /> Владата на [[САД]] и [[членка континуитет на балтичките држави # Нема конечна одлука за непризнавање политика|голем број други земји]] не признае инвазија на Естонија, Латвија и Литванија во СССР како правен инклузија.
Listen
 
|utc_offset = +2 to +13
|cctld = [[.su]]<sup>2</sup>
}}
{{СССР странична лента}}
<sup>1</sup>На 21 декември 1991 година, единаесет земји од Советскиот Сојуз во [[Алма-Ата]] (12 - [[Грузиски ССР|Грузија]] - како набљудувач) изјавиле дека формираат [[Заедница на независни држави]]. Сојузот на Советските Социјалистички Републики со ова престанува да постои<br />
<sup>2</sup>од 19 септември 1990, па наваму.<br />
<sup>3</sup>Владите на Естонија, Латвија и Литванија изјавиле дека никогаш тие не биле културно поврзани со советските републики. <br /><br /> Владата на [[САД]] и [[членка континуитет на балтичките држави # Нема конечна одлука за непризнавање политика|голем број други земји]] не признае инвазија на Естонија, Латвија и Литванија во СССР како правен инклузија.
Listen
 
'''Сојузот на Советските Социјалистички Републики''' скратено '''СССР''' ([[руски јазик|руски]]: ''Союз Советских Социалистических Республик'') е поранешна уставна [[социјализам|социјалистичка]] држава која се наоѓала на територијата на [[Евроазија]] и опстојувала во периодот од [[1922]] до [[1991]] година. Земјата е позната и како '''Советски Сојуз''',<ref>[http://www.britannica.com/eb/article-9105999/Union-of-Soviet-Socialist-Republics Union of Soviet Socialist Republics]. ''[[Britannica]]''.</ref> Советскиот сојуз претставувал [[комонвелт]] од 15 автономни републики, а [[Руска СФСР|Руската СФСР]] била главна и доминантна. <ref>Encyclopedia Britannica http://www.britannica.com/EBchecked/topic/614785/Union-of-Soviet-Socialist-Republics</ref> Руската Советска република често пати во [[Западна Европа]] била нарекувана само како [[Русија]] или ''Советска Русија''.
 
Анонимен корисник