Клонирање: Разлика помеѓу преработките

Одземени 32 бајти ,  пред 4 години
Одбиена последната промена (од 1234658790qwruomvstincfijdri) и ја поврати преработката 3227591 на Sampuhe
[непроверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
(Одбиена последната промена (од 1234658790qwruomvstincfijdri) и ја поврати преработката 3227591 на Sampuhe)
'''Клонирање''' претставува [[Размножување|бесполово ама може и полово размножување]]. При овој процес не се наследува само [[фенотип|фенотипот]], туку и [[генотип|генотипот]]. Процесот на клонирање често се случува во природата, и тоа кај: [[папрати|папратите]], [[корали|коралите]], [[бактерии|бактериите]] и [[рак (болест)|канцерогените клетки]]. Освен во природата, постои и вештачко клонирање. Во шеестетите години на минатион век биле клонирани [[водоземци]], а во 1997 година бил клониран првиот [[цицачи|цицач]], овцата [[Доли]].
Под терминот клонирање се подразбира дека еден [[организам]] ги има сосема истите карактеристики наследено од некој друг организам. За да се сфати процесот на клонирање потребно е да се знае функцијата на [[гени|гените]] и начинот на кој [[ДНК|DNA]] ги одредува наследните особини. Комбинацијата на DNA во еден ген ги означува особините на тој ген, додека пак сите гени заедно ги означуваат особините на организмот. Со променување на структурата на DNA во еден ген можат да се променат особините на тој ген. Ова се нарекува генетска манипулација или [[генетски инженеринг]].
Првобитно, процесот на клонирање служел само за високо квалитетни растенија со цел да се задржи доброто производство на тој растителен вид. На овој начин одредени карактеристики на [[хомозигот|хомозиготот]], се пренесуваат во другите растенија. Со помош на генетска манипулација и клонирање може да се создаде идеално растение. Исто така важно е оплодувањето во сродство и [[самоопрашување|самоопрашувањето]]. За да се добијат нови особини или да се добие посилно растение се создаваат [[мутација|мутации]] со разни зрачења или мутагени супстанци.