Географски координатен систем: Разлика помеѓу преработките

поправка на правопис - која било
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Отстрането уредувањето на 31.11.94.129 (разговор), вратено на последната верзија на Addbot)
(поправка на правопис - која било)
== Прва и втора димензија, географска широчина и географска должина ==
 
* [[географска ширина]] (латитуда) е аголот во центарот на координатниот систем помеѓу било која било точка на земјинатаЗемјината површина и рамнината на [[екватор]]от. Линиите кои се спојуваат во точките на иста географска ширина се нарекуваат напоредници. Тие исцртуваат [[концентрични]] кругови на површината на земјата. Секој до земјинитеЗемјините полови се наоѓа на 90 [[степен (агол)|степени]]. [[Северен пол|Северниот пол]] е 90° СГШ; [[јужен пол|јужниот пол]] е 90° ЈГШ.
Нултиот степен од напоредникот на географската должина е означен со [[екватор]]от. Тоа е замислена линија која ја дели земјинатаЗемјината топлатопка на северна и јужна [[хемисфера]].
 
* [[географска должина]] (лонгитуда) е аголот кон [[исток]] или [[запад]], во центарот на координатниот систем, помеѓу било која било точка на земјинатаЗемјината површина и рамнината помеѓу северниот и јужниот пол. Линиите чии точки се спојуваат на иста географска должина се нарекуваат меридијани. Сите меридијатимеридијани се половина од замислени кругови и не се паралелни. По дефиниција тие се спојуваат на половите. Линијата која поминува преку [[Гринич]] (Во близината на [[Лондон]]) е меѓународната нулта точка за географска должина. Таа точка е местото каде што истовремено меридијанот е 180° ЗГШ ([[запад]]) и 180° ИГД ([[исток]]).
 
Со комбинација на овие два агли хоризонталната позиција на било која било локација на земјата може да биде определена.
 
На пример [[Скопје]] има географска ширина од 42°0′ СГШ и должина од 21°26′ ИГД . Ако повлечеме линија од центарот на земјата со агол од северно од [[екватор]]от и од [[нулти меридијан|Гринич]], оваа линија ќе помине низ Скопје.
 
За попрецизна определба, степените се делатаделат на минути (1 минута е 1/60 дел од степенот и е означена со „м“ или '. Дополнително минутите се делат на секунди означени со „с“ или ''.
 
== Трета димензија - длабочина односно [[надморска височина]] ==
* [[GPS-уред]]
 
==Надворешни врски==
{{Wikidata property |1=P625 |2=coordinate location }}
* {{Commons category-inline}}
 
{{Geographical coordinates|state=autocollapse}}
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Географија|Координатен систем]]
[[Категорија:Картографија|Координатен систем]]