Разлика помеѓу преработките на „Безвучна забна струјна согласка“

с
нема опис на уредувањето
с
с
 
Забните струјни согласки честопати се нарекуваат „[[меѓузабна согласка|меѓузабни]]“ бидејќи се изговараат со јазикот меѓу горните и долните [[заб]]и, а не со јазикот врз задната страна на горните заби, како кај [[забна согласка|забните согласки]].
 
Од вкупно 60 јазици во светот со повеќе од 10 милиони говорници, само [[англиски јазик|англискиот]], [[литературен арапски јазик|литературниот]] [[арапски јазик|арапски]], [[шпански јазик|кастилјскиоткастиљскиот шпански]] (т.е. само во [[Шпанија]]), [[бурмански јазик|бурманскиот]] и [[грчки јазик|грчкиот]] ја имаат оваа согласка.
 
Низ историјата, со текот на времето гласот се изгубил во некои јазици како највеќето [[германски јазици|германски]] јазици и говори, задржувајќи се само во [[англиски јазик|англискиот]] и [[исландски јазик|исландскиот]].
|colspan="2" | [[шони (јазик)|шони]] || {{јаз|sjw-Latn|''n'''th'''wi''}} || {{МФА|[nθwɪ]}}|| 'три'||
|-
| [[шпански јазик|шпански]] ||[[кастилјскикастиљски јазик|кастилјскикастиљски]]<ref>{{Harvcoltxt|Martínez-Celdrán|Fernández-Planas|Carrera-Sabaté|2003|p=255}}</ref> || {{јаз|es|[[шпанска азбука|''ca'''z'''ar'']]}} || {{МФА|[kaˈθar]}}|| 'лови'||
|}