Разлика помеѓу преработките на „Јазично семејство“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Едно јазично семејство е филогенска единица, што значи, сите членови потекнуваат еден заеднички предок и сите потомци од тој заеднички прајазик се вметнати во семејството. Сепак, секоја класификација на јазиците може да се нарече „семејство“. Така на пример имаме јазично семејство [[индоевропски јазици]], но и подгрупите на ова јазично семејство можат да се означат како семејства, односно, [[Словенски јазици|словенско јазично семејство]], [[германски јазици|германско јазично семејство]], [[Романски јазици|романско јазично семејство]] итн.
 
Јазичното семејство може да биде поделено на помали филогенски единици, често наречени „гранки“ на семејството, бидејќи историски и традиционално јазичното семејство се претставува како [[Јазично стебло|дрво]] (лоза). Така на пример, [[турскитуркиски јазици|турскитетуркиските јазици]], [[угрофински јазици|угрофинските јазици]], [[монголски јазици|монголските јазици]] и [[Тунгуски јазици|тунгуските јазици]] се гранки на [[Уралски јазици|уралското јазично стебло]].
 
==Останата класификација ==