Волшебниот рид: Разлика помеѓу преработките

сНема опис на уредувањето
(→‎Осврт кон романот: дополнување)
 
==Осврт кон романот==
„Волшебниот рид“ го означува почетокот на вториот период од творештвото на Ман. Тој започнал да работи на романот уште во 1912 година, но во работата го прекинала [[Првата светска војна]]. На почетокот, Ман имал намера да напише расказ за [[Давос]], но потоа делото го проширил во роман, напишан во традицијата на германскиот воспитен роман, но со широк, европски план. И во ова дело е прикажана сликата на [[Европа]] пред Првата светска војна, слика на [[општество]] во криза, растргнато од спротивни [[Идеологија|идеологии]].<ref>Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, ''Tonio Kreger - Smrt u Veneciji''. Beograd: Rad, 1963, стр. 138.</ref>
 
== Наводи ==