Разлика помеѓу преработките на „Основи на математиката“

Нема измена во големината ,  пред 3 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-Философија +Филозофија)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф))
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-Философија +Филозофија))
 
На која фундаментална основа можат [[Тврдење|математичките искази]] да се сметаат за [[вистина|точни]]?
 
Основачката филозофија на ''[[ФилософијаФилозофија на математиката#Платонизам|Платонистичкиот математички реализам]]'', (чиј пример е математичарот [[Курт Гедел]]), вели дека постои свет на математички предмети независен од човекот; човекот ги ''открива'' вистините за овие предмети.
Според ова гледиште, законите на природата и законите на математиката се со сличен статус, и ефективноста на случаите е неразумна.
Тукa основата не ја сочинуваат нашите аксиоми, туку вистинскиот свет на математичките предмети.
* [[Парадокс на лажгото]]
* [[Нови Основи]]
* [[ФилософијаФилозофија на математиката]]
* [[Принципија Математика]]
* [[Квази-емпирицизмот во математиката]]