Разлика помеѓу преработките на „Шаховска стратегија и тактика“

с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==)
с (fixing dead links)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==))
 
Првите два се релативно лесни за учење и се среќаваат често во почетнички партии. Многу почетници, особено деца, не можат да победат едноставно заради тоа што ги немаат научено овие процедури. Другите две бараат повеќе вештина, но и ги среќаваме многу поретко. Крал и една лесна фигура никогаш не се доволни за победа и затоа играта се завршува со реми. Крал со два коња против крал не се доволни за победа; меѓутоа, бидејќи оваа неможност е делумно резултат на лош тајминг кој е составен дел од несмасното движење на коњот, постојат услови под кои може да се победи ако противникот исто така има и пион. Иако крал и три коња против крал исто така се доволни за победа, ваква ситуација среќаваме ретко бидејќи, за јавувањето на таква позиција, пионот мора претходно да биде промовиран за да стане трет коњ, додека играчите обично промовираат пион во кралица за брзо да ја завршат партијата.
 
== Поврзано ==
== Видете исто така ==
* [[Шаховски проблем]]
* [[Вилушка (шах)]]