Разлика помеѓу преработките на „Синдром на работна исцрпеност“

 
Покрај неговиот успех во медиумите и популарноста кај поголемата јавност, синдромот на работна исцрпеност не е препознат како пореметување по интернационалните носолошки класификации како што се M ICD-10 или DSM 5. Моментално, не постојат заеднички прифатени критериуми во медицинскиот свет за дијагностика на синдромот. Многу земји не го порепознаваат синдромот како професионална болест; ова се должи на фактот што исцрпеноста е проблематички слична на [[депресија]]та (врз основа на клинички и потклинички форми), како што погажуваат голем број на француски, американски и скандинавски истражувања и студии. Важно е да се посочи дека исцрпеноста е воведена во научната литература во отсуство на преглед на литературата посветена на психичките нарушувања поврзани со стресот (на пр. анксио-депресивни случаи) и во отсуство на систематички клинички набљудувања.<ref>{{cite web|language =англиски|author1 = Wilmar Schaufeli, Dirk Enzmann|title = The Burnout Companion to Study and Research: A Critical Analysis|location = London, UK|publisher = Taylor & Francis|year = 1998 }}</ref>
 
== Препознавање на синдромот ==
=== Херберт Фројденберг и прв опис===
Специјалистичката литература воглавно признава дека [[психотерапевт]]от и [[психијатар]] [[Херберт Ј. Фројденберг|Херберт Фројденберг]] е автор на првите истражувања во областа на синдромот на работна исцрпеност.<ref>{{harvsp |texte=Burn Out : Quand le travail rend malade |id=fr L |p=7}}.</ref> Во неговата статија „согорување на персонал“ (англиски:„''{{Lang|en|Staff burnout}}''“) објавена во [[1974]],<ref>{{harvsp |text={{language|en|Journal of Social Issues}} |id=en AG |p=159-165}}.</ref> прв обид за опис на состојбата Херберт Фројденберг прикажува со терминот „синдром на согорувањел“ (англиски:''{{Lang|en|Burn-Out Syndrome (B.O.S.)}}'')<ref>{{harvsp |text={{Lang|en|Burnout: The High Cost of High Achievement}} |id=en P |p=198}}.</ref> состојба на исцрпеност во која се наоѓа персоналот на медицински професионалци во ''{{lang|en|Free Clinics}}'', кои се професионално и емоционално поврзани со пациенти кои се зависници. Тој го објаснува ова согорување како загуба на мотивацијата на личноста кон својата работа, особено кога нејзината силна посветеност ги нема дадено очекуваните резултати.
 
==Признавање на синдромот во земји низ светот==