Разлика помеѓу преработките на „Крон“

Додадени 667 бајти ,  пред 2 години
#1Lib1Ref
с
(#1Lib1Ref)
}}
 
'''Крон''' или '''Хрон''' ([[старогрчки]]: ''Κρόνος'') — бил титан. [[бог]] од првото поколение во [[грчка митологија|грчката митологија]] и единствен син на [[Геја (митологија)|Геја]] кој ѝ помогнал да се освети на нејзиниот таткои [[Уран (митологија)|Уран]], каконебо. На татко му Уран му се осветил така што го кастрирал и еденсе одоженил титанитесо својата сестра [[Реја]].
 
Во почетокот тој бил бог на земјоделството, а подоцна се идентифицира како бог на времето (([[старогрчки]]: ''Χρόνος''- време), симболизирајќи го времето кое води кон смртта. Реја дала дозвола на сите титани, со исклучок на Океан, да го нападнат [[Уран (митологија)|Уран]].
 
== Мит за крвавото владеење и паѓање на титаните ==
Со соединувањето на [[Реја (митологија)|Реја]] и Крон, се родиле идните олимписки богови: [[Деметра]], [[Хестија]], [[Хера]], [[Ад]], [[Посејдон]] и [[Зевс]], богови кои подоцна ја поделиле власта помеѓу себе си и завладеале со светот. Родителите на Крон му прорекле дека еден од неговите синови ќе му го зазеде престолот. Затоа, по секое раѓање на Реја, тој своите деца ги голтал. По раѓањето на Зевс, Реја своето дете го доверила на Океанида, која го однела во тајност во една пештера на Крит<Ref>[[Аполодор]], [[Митолошка библиотека]], I, 1, 4</ref>, додека пак, на својот сопруг му подметнала камен завиен во пелена. На тој начин Зевс бил спасен.
 
Кога Крон разбрал за измамата на Реја, тој започнал да го бара на [[Зевс]] по целата земја<ref> Хигин, Митови 139 </ref>, но безуспешно. Кога Зевс пораснал, започнал војна со својот татко, позната во грчката митологија како [[Титаномахија]]. По десет години, Крон бил симнат од власт од страна на Зевс и неговите сојузници и однесен и заточен на [[Тартар (митологија)|Тартар]].
„Кога Зевс беше веќе сосема голем, тој го натера Крон да ги изблуе неговите браќа и сестри - Посејдон, Ад, Хера, Хестија и Деметра, како и да ги ослободи неговите чичковци и тетки, кои Крон по свргнување на Уран ги оставил во синџири[[Arthur Cotterell|Artur Koterel]], Rečnik svetske mitologije, Nolit, Beograd, 1998, стр. 236.
 
Негов истоветник во [[римската митологија]] е [[Сатурн (митологија)|Сатурн]].