Разлика помеѓу преработките на „Нумеричка анализа“

нема опис на уредувањето
(sredeni formuli i dosreden tekst)
{{внимание}}
== '''Нумеричка [[анализа]]''' ==
{{викификација}}
 
Нумеричката анализа е област од математиката која изучува алгоритми кои користат нумерички апроксимации (за разлика од општите симболички манипулации) за задачите и проблемите на математичката анализа (која што се разликува од дискретна математика).
Еден од најраните математички написи е Вавилонската плоча од Вавилонската колекција во Јеил (од 1800г. -1600г. п.н.е.) која дава нумерички апроксимации (приближувања) на <math>\sqrt{2}</math> како должина на дијагоналата во единечен квадрат во броен систем со основа 60.