Разлика помеѓу преработките на „Брза храна“

Додадени 906 бајти ,  пред 3 години
средување
(+ kat)
(средување)
{{вики}}
[[File:In-N-Out Burger cheeseburgers.jpg|thumb|Типичен оброк во САД]]
'''Брза храна''' (позната и како Брза Ресторанска Услуга во самата индустрија) —e термин за храната која што може да биде подготвена и сервирана за многу брзо време. Додека еден оброк со кратко време на подготовка може да се смета за Fast Food (Брзабрза храна), својствено терминот соодветствува на храна продадена во ресторан или во продавница, со состојки претходно загреани или претходно приготвени и на тој начин сервирани на купувачот во спакувана форма за земање/носење. (takeТерминот away/take„брза out). Терминотхрана“ (Fast Food) беше препознатпостои во речникречникот на [[Мериам Вебстер]] воод [[1951]] година.
 
Продажните места можатна брза храна може да бидат на плажа или да се во вид на трафики, каде што може да нема обезбедено покрив над глава за купувачите, или пак места за седење,.<ref>{{cite book | title = Fast Food: Roadside Restaurants in the Automobile Age | first = John | last = Jakle | publisher = Johns Hopkins University Press | year = 1999 | isbn = 0-8018-6920-X }}; {{cite book | title = Texts Under Negotiation: The Bible and Postmodern Imagination | first = Walter | last = Brueggemann | publisher = Fortress Press | year = 1993 | isbn = 0-8006-2736-9 }}</ref> иОвде третиотспаѓаат вид сеи рестораните за брза храна (исто така познати како Quick service restaurants). Зделките „франшизи“ кои што се дел од синџиритеСинџирите на ресторани, стандардизираа прехранбени производи испорачани до секој ресторан од централните локации, што претставува брза храна.<ref>{{cite book | title = Fast Food, Fast Track: Immigrants, Big Business, and the American Dream | first = Jennifer | last = Talwar | publisher = Westview Press | year = 2003 | isbn = 0-8133-4155-8 }}</ref>
 
Брзата храна често се конзумира како замена за готвена домашна храна. Брзата храна е богата со мрснотии, шеќери, сол и калории.<ref>{{Cite web|url=http://www.livestrong.com/article/49366-definition-fast-foods/|title=Definition of Fast Foods {{!}} LIVESTRONG.COM|last=Hellesvig-Gaskell|first=Karen|website=LIVESTRONG.COM|access-date=May 3, 2016}}</ref> Ако често се конзумира брза храна, може да се појават сериозни заболувања, како на пример, [[Хиперхолестеролемија|покачен холестерол]].<ref>{{cite web|last1=Pietrangelo|first1=Ann|last2=Carey|first2=Elea|title=13 Effects of Fast Food on the Body|url=http://www.healthline.com/health/fast-food-effects-on-body|website=Healthline|accessdate=March 20, 2016}}</ref><ref>{{Cite web|url=https://coloncancerfoundation.org/prevention/eatingWellDiet.html|title=Susan Cohan Colon Cancer Foundation: Prevention: Eating Well/Diet|website=coloncancerfoundation.org|access-date=2016-08-16}}</ref><ref>{{Cite web|url=http://www.health.harvard.edu/family-health-guide/red-meat-and-colon-cancer|title=Red meat and colon cancer - Harvard Health|last=Publications|first=Harvard Health|language=en-US|access-date=2016-08-16}}</ref><ref>{{Cite web|url=http://www.dailymail.co.uk/health/article-2363152/Snacking-sweets-fast-food-fizzy-drinks-linked-bowel-cancer-time.html|title=Snacking on sweets, fast food and fizzy drinks is linked to bowel cancer for the first time|access-date=2016-08-16}}</ref>
Државните барања вклучени во отварањето на нелиценцирани ресторани за брза храна се релативно слаби. Рестораните со поголем размер на седишта, каде што купувачите се склони за седење, а воедно нивните нарачки се носени во првокласна атмосфера, во некои области се познати како повремени брзи ресторани.
 
==Историја==